Haldoklik a netbook

Vágólapra másolva!
Lassan véget ér a netbookok kora. Az első olcsó, kis laptopot piacra dobó Asus megszünteti az EeePC-k gyártását. A kis laptopok utódja a tablet és az ultrabook lesz.
Vágólapra másolva!

A netbookoknak ugyan búcsút intett az Asus, de a kis laptopok gyártásával nem hagy fel teljesen. A jövőben megjelenő készülékei azonban a tabletből és dokkolóval ellátott billentyűzetből álló Transformer készülékhez lesznek hasonlatosak.

A Digitimes informatikai szaklap szerint nem csak az Asus tervez szakítani az Atom processzoros gépekkel, hanem az Acer és az MSI is. Mivel ezek a két legnagyobb netbook gyártó, így valószínűleg az Intel is meg fogja érezni a döntésük következményét. A netbook gyártók kezdetben optimisták voltak a kis számítógépek jövőjét, ám az év második felére a fejlődő piacokon is megcsappant az érdeklődés a gyengébb gépek irány. Az emberek táblagépeket és az ultrabookokat szeretnének vásárolni.

A netbookok érdekes utat jártak be. Az első Asus EeePC még erőtlen, csupán második számítógépnek alkalmas olcsó laptop volt. Az újabb típusokkal azonban egyre kiforrottabb, egyre önállóbb gép lett a netbookból. A tuningokkal azonban a gépek ára is növekedni kezdett, és hamarosan elérték a százezer forintos határt.