Már teljes tévécsatornákat lopnak a kalózok

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Királyságban azok a tévécsatornák jelentik a kalózkodás legjelentősebb szegmensét, amelyek műsorát a neten engedély nélkül teszik elérhetővé. A neten ingyen nézhető fizetős csatornák közül a sportadók a legnépszerűbbek - derül ki a Google és egy brit szerzőijog-védő szervezet tanulmányából.
Vágólapra másolva!

Az élő tévéadások illegális online közvetítése a legnagyobb és leggyorsabban növekvő internetes kalóztevékenység Nagy-Britanniában. Aa Google és a PRS For Music jogvédő szervezet közös kutatása szerint Nagy-Britanniában 61 százalékkal több illegális online közvetítés érhető el a világhálón, mint legális. A legtöbb kalózközvetítést az angol labdarúgó-bajnokság mérkőzései teszik ki, a kalózok népszerű célpontjai általában a sport- és zenei események. Az eredetileg csak fizetős kábeltévécsomagokban elérhető csatornák műsorát a neten ingyen közvetítő vállalkozások általában a videó mellett elhelyezett reklámokból, vagy látogatói adományokból, esetleg az eredetinél jóval alacsonyabb előfizetési díjakból szereznek bevételeket.

A kutatás arra is kitért - hogy bár folyamatosan növekszik a szellemi tulajdonjogot sértő oldalak elleni küzdelem a hatóságok részéről - a kalózoldalak minden fronton erősödnek. Nemcsak az illegálisan streamelt tartalmakat sugárzó, de például a peer-to-peer fájlcserélő hálózatok forgalma is 17 százalékkal nőtt tavaly és idén február között.

"Követni kell a pénz útját a kalózoldalak és a hirdetők között, így hatékonyan fel lehet lépni a jogsértésekkel szemben" - mondta a jelentésben Theo Bertram, a Google ezen kutatást vezető szakembere. Bertram szerint ez a tanulmány azért is hiánypótló volt, mert rendszerete az illegális tartalomszolgáltatók működőképes modelljeit, amelyek pontos ismeretében a megfelelő pontokon tudnak majd közbelépni az illetékesek.