Lopással vádolják az Apple-t

Vágólapra másolva!
Az iPhone-ban és az iPadben használt zajcsökkentő technológia ellopásával vádolja az Apple-t a kaliforniai székhelyük Noise Free nevű cég - adta hírül a GigaOm technológiai blog.  
Vágólapra másolva!

Többször tárgyalt az Apple-lel a Noise Free nevű, akusztikai megoldásokat fejlesztő cég, ám végül nem kötöttek szerződést. A cég most azzal vádolja az Apple-t, hogy a találkozókon bemutatott technológiát beépítették a hordozható eszközeikbe anélkül, hogy a Noise Free engedélyét kérték volna, vagy kifizették volna a licencdíjat.

A Noise Free szabadalomsértés, üzleti titkok ellopása és szerződésszegés vádjával perelte be az IT-ipar legértékesebb vállalatát. A cég szeretné, ha a bíróság kimondaná, hogy az Apple nem kaphat szabadalmi védettséget a készülékeiben alkalmazott zajcsökkentő eljárásokra.

A Noise Free megoldása képes volt azelőtt kiszűrni a zajokat, mielőtt azok a mikrofonban jutottak volna. A nyitott helyeken, utcán, tömegben telefonáló emberek beszélgetőpartnerei így sokkal tisztább, jobb minőségű hangot hallhattak, mintha egy hagyományos telefonról hívták volna fel őket.

A Noise Free állítása szerint az Apple prezentációkat, dokumentációt, áramköri lapokat és egy prototípus telefont is kapott a tárgyalások során. A találkozókon az Apple mobilokért és táblagépekért felelős igazgatóhelyettese is részt vett. A tárgyalások 2009-ben szakadtak meg, az Apple pedig az Audience nevű cégtől vásárolt zajcsökkentő megoldást. 2010-ben azonban az Apple szabadalmi védettséget kért olyan technológiákra, amelyeket olyan mérnökök jegyeznek, akik részt vettek a korábbi tárgyalásokon. Az Apple egyelőre nem reagált a szabadalomsértési vádakra.