Lekörözik az orosz milliárdos luxusjachtját

luxusjacht lürssen
Vágólapra másolva!
A 180 méter hosszú gépóriást egy közel-keleti milliárdos megbízásából kezdték építeni egy német üzemben. Az Azzam nevű hajó jövő évi elkészültekor a világ legnagyobb jachtja lesz.
Vágólapra másolva!

A SuperYachtTimes.com hajózási hírportál értesülései szerint a luxusjachtot a Lürssen nevű német hajógyártó vállalatnál építik. Ha az Azzam nevű jármű elkészül, az lesz a világ legnagyobb jachtja annak ellenére, hogy létezéséről eddig semmit sem lehetett tudni.

Közel-keleti milliárdos lehet a megrendelő

A Lürssen cég nem árulta el, ki rendelte meg a Super Yacht Times videóján is látható, hat szintes fedélzettel rendelkező szabadidőhajót, lapértesülések szerint egy közel-keleti királyi család milliárdos tagja fogja használni a vízi járművet - írja a CNBC amerikai hírcsatorna hírportálja.

A jachtokkal foglalkozó becslései szerint a világrekord-várományos szabadidőhajó több mint félmilliárd dollárba, vagyis több mint százmilliárd forintnak megfelelő összegbe kerül. A hajó egyediségét a mérete mellett különleges hajtási rendszere adja, amely a hagyományos hajócsavar helyett vízsugaras meghajtással rendelkezik.


Az Azzam nevű óriásjacht a németországi hajógyárban

A négy hatalmas hajtóműve több mint 27-28 csomós, vagyis 50-52 kilométeres óránkénti sebességre tudja majd gyorsítani az óriási jachtot, ami ebben a méretkategóriában gyorsnak számít.

Luxusjachttal rivalizálnak a milliárdosok

Jelenleg a legnagyobb szabadidő eltöltésére alkalmas - tehát nem például teherszállításra használt - hajóval Roman Abramovics orosz milliárdos rendelkezik, az ő tekintélyes méretű jachtjának hossza azonban csak 166 méter.

2004-ig az adatbáziskezelő szoftvereket fejlesztő Oracle cég vezetője, Larry Ellison tartotta a rekordot 138 méter hosszú, Rising Sun (felkelő nap) nevű hajójával, aki a Microsoft társalapítója, Paul Allentől vette át a címet. Allen Octopus nevű luxusjachtja 126 méter hosszú.