Béna betűk miatt cikizik a Higgs-bozon kutatóit

Higgs-bozon, bejelentés CERN, comic sans
Vágólapra másolva!
Nem mindenki éri be azzal, hogy a CERN kutatói valószínűleg megtalálták az isteni részecskét. A tipográfia tudományában jártas netezők azt kifogásolják, hogy a genfi kutatóközpont eseményének szervezői nem elég profi betűtípussal jelentették be az áttörést. 
Vágólapra másolva!

A gyerekképregények kézzel rajzolt betűit idéző Comic Sans betűtípussal írták a CERN részecskefizikai kutatóközpont Higgs-bozonról szóló bejelentésének diasorát. A többséget ugyan így is lenyűgözte Fabiola Gianottinak, az ATLAS-kísérlet vezetőjének mondandója, ám a tipográfiában jártas netezők egy része szóvá tette a Twitteren, hogy gyerekes, képregényeket idéző betűvel volt a tudós összes diája. Még a betűtípus létrehozója is nehezményezte a tudós választását.

Forrás: CERN
A színes dobozok és a képregénybetű sok volt a tipográfusoknak

A Watchmen és a The Dark Knight Returns képregények szövegei által ihletett Comic Sans betűtípusnak számolatlanul vannak ellenségei. Ezért válthatott ki felhördülést, hogy a CERN is ehhez a fonthoz nyúlt. Az 1995-ben bemutatott betűt először csak extraként lehetett a Windows 95-höz hozzáadni, például a Microsoft Comic Chat nevű rajzos beszélgetőprogram telepítésével. Később azonban az Internet Explorer egy frissítésével minden PC-re felkerült.

1995 óta kísért a Comic Sans

Néhány év és számtalan lelkes, a tipográfiában járatlan felhasználó kellett ahhoz, hogy a Comic Sans kivívja a dizájnerek gyűlöletét. 1999-től már mozgalma is van azoknak, akik szeretnék, ha betiltanák a betűt. A Comic Sans-szal még az Dave Gibbons nevű képregényrajzoló is elégedetlen, akinek a munkáin a betűtípus alapul.

A kifogásolt diából javított változat is készült Andy Baio, a Wired újságírója és a Kickstarter ötletportál egyik tanácsadója által. Az eredetihez hasonlóan sok szöveget és színes dobozokat is tartalmazó "második kiadásban" az antik írásra hasonlító Papyrus nevű betűtípust használta, amelyet legalább annyian támadnak, mint a Comic Sans-t.