Csiripelve küldhetnek adatot az okosmobilok

Vágólapra másolva!
Digitális madárfüttyel küldhetnek egymásnak fájlokat a jövőben az okostelefonok. A csipogás zajos környezetben is felismerhető marad, rádión és hangosbemondón keresztül is működik.
Vágólapra másolva!

A Chirp nevű kommunikációs megoldás lényegesen egyszerűbb, mint fájlok cserélgetésére jelenleg használt Bluetooth. A készülékeket nem kell párosítani, nem kell jelszavakat megadni, csak arra van szükség, hogy hallótávolságra legyenek egymástól a mobilok - adta hírül a BBC online kiadása.

Az új kommunikációs megoldásnak még egy komoly előnye van: egyszerre több készülékre képes elküldeni ugyanazt az adatot. A Chirp kliens először az internetre tölti fel a megosztani vágyott fájlokat, és csak az elérési utat csipogja el a többi mobilnak. A fejlesztők szerint a madárcsicsergéshez hasonló hang még viszonylag zajos környezetben, például kocsmákban vagy az utcán, is felismerhető marad.


Zajban is érthető marad a csipogás

A szoftvert az Animal Systems nevű fejlesztőcég készítette el, amely a University College London egyik vállalkozása. A Chirp egyelőre csak az iPhone-ra érhető el. A fejlesztőcég egyelőre csak ígéri, hogy elkészíti a szoftver androidos verzióját.

A program nem csak a hagyományos Bluetooth-os kommunikációnak lehet kihívója. Arra is megoldást kínál, hogyan lehet képeket, címeket gyorsan átjuttatni az asztali számítógépekről a mobilokra. A Chirpnek az az előnye a hasonló célra használt QR-kódokhoz képest, hogy még jó minőségű kamerára sincs szükség a használatához. A csipogás hangosbemondó rendszeren és rádión keresztül is működik, így akár kedvezménykuponok kiosztására vagy a műsor témájához kapcsolódó linkek elküldésére is hasznlható.