Civileken gyakorolnak a robotrepülők

predator robotrepülőgép
Vágólapra másolva!
Az új-mexikói autópályán közlekedő civil kocsikon gyakorolják a földi célpontok követését a Pentagon robotrepülőinek pilótái. A pilóta nélküli légi járművek afgán és iraki harctereken teljesítenek szolgálatot.
Vágólapra másolva!

Civileken gyakorolnak az amerikai légierő robotrepülőinek pilótái: a New York Times riportere az új-mexikói Holloman bázison járva voltak tanúi annak, hogy a drónpilóták az autópályán haladó autókon gyakorlatozva tanulták a földi járművek követését.

A távirányítású gépek konzolján azt lehetett látni, hogy különböző civil autóknak erednek nyomába a gépek. Az újságírók kérdésére a légierő egy tisztje azt mondta, hogy csupán egy gyakorlóprogramnak zajlik, és gyorsan kiterelte a riportereket a teremből.

Forrás: AFP
Nyugtalanító, ha egy drón követi az embert az autópályán

A Holloman bázison Predator és Reaper robotrepülőgépeken tanulnak a katonák. A Pentagon harminc százalékos bővítést tervez a robotrepülő állományban, így hamarosan több olyan pilóta lehet a légierő kötelékében, aki sosem járt az égben, csak monitoron látta azt. A programban résztvevő pilóták neve titok, a New York Times riportere is csak úgy beszélhetett velük, hogy a zubbonyuk névtáblája le volt ragasztva.

Titokban repülnek a Predatorok

Az amerikai robotrepülőgépes fejlesztések és programok nagy titokban zajlanak - írja a Verge című technológiai hírportál. Májusban nagy felháborodást okozott, amikor egy drónt is segítségül hívtak egy marhatolvajlással gyanúsított ember letartóztatásakor. Ez volt az első eset, amikor amerikai állampolgár ellen használtak robotrepülőt. Az akció miatt több civil jogvédő szervezet emelte fel a szavát.

Az USA robotrepülős programjai közül csak egyről lehet tudni, hogy hol zajlik. Ez a Pentagon által koordinált afganisztáni és iraki misszió. Arról azonban csak találgatások és meg nem erősített információk vannak, hogy a CIA drónjai hol repülnek és mit csinálnak.