Vágólapra másolva!
Huszonnégy órás elsötétítéssel tiltakozik a parlamenti vita előtt álló orosz internettörvény ellen a Wikipédia - adta hírül az Associated Press.
Vágólapra másolva!

A törvényhozók szerint a gyermekek védelmét szolgálja az elfogadás előtt álló orosz internettörvény, ami a felruházza a kormányt a weboldalak tiltólistára helyezésének jogával. A tervezet ellen tiltakozók szerint azonban a jogosítványok arra is használhatók, hogy a Putyin-kormány elhallgattassa az ellenzékét az interneten. A törvényt ellenzők szerint a kormány túlzottan nagy hatáskört kap, ellenőrzés nélkül döntheti el, milyen oldalak kerüljenek a listára - adta hírül az Associated Press hírügynökség.

Forrás: [origo]
Feltűnő nyitólappal szólít tiltakozásra az orosz Wikipédia

A Kreml nem fűzött kommentárt a törvényhez, ám a tervezetet Putyin pártjának tagjai írták, így az Associated Press cikke szerint valószínűleg meg fogják szavazni. Az orosz parlament korábban rekordidő alatt fogadott el egy törvényt, ami az utcai tiltakozók megbüntetését teszi lehetővé. Múlt héten pedig a külföldi forrásokhoz jutó nem kormányzati szervezetek (NGO) elleni törvény ment át a parlamenten.

Az orosz internet egészen mostanáig lényegében korlátozás nélkül területnek számított. A kormányellenes tüntetők és az ellenzéki sajtó ugyan gyakorta szenvedett el hackertámadást, de a kormány nem kísérelte meg szabályozni az internetet - írja a hírügynökség. Az új internetcenzúra törvény nagy vihart váltott ki a közösségi médiában. A twitterezők a RuWikiBlackout, a Wikipedia és a "Law No. 89417-6" címkék alatt beszélgetnek a tiltakozó akciókról.