A Szilícium-völgyben a munka is nyaralás

Vágólapra másolva!
Masszázsszék, medence, játékterem és céges bowlingpálya: a gazdasági válság ellenére a technológiai ipar csúcscégeinél dolgozni majdnem olyan érzés, mintha az ember nyaralni menne. A kiemelkedő kényeztetésnek azonban a gyakori túlóra az ára, ráadásul a Facebooknál és a Google-nál a családos, idősödő alkalmazottak idővel háttérbe szorulnak.
Vágólapra másolva!

Ha az embernek nincs minibár és bowlingpálya a munkahelyén, akkor biztosan a Szilícium-völgyön kívül dolgozik - állapítja meg cikkében az USA Today amerikai napilap cikke. A Kaliforniában székelő Facebook az innovatív térség Disneylandje: központja tele van játékokkal, gördeszkapályával, gondolkodósarkokkal, kantinjában prémium minőségű ételeket szolgálnak fel ingyen a nap huszonnégy órájában, ruháikat pedig ingyen mossa a vállalati mosoda. A társaság dolgozóinak egészségügyi költségeit száz százalékban fedezi, négyezer dolláros bónuszt kap, akinek gyerek születik, a bébiszitterek díját pedig ugyancsak a közösségi oldalt működtető cég amerikai központja fedezi.

A FarmVille-t és más népszerű, facebookos játékokat fejlesztő, jókora bevételeket termelő Zynga cég dolgozói magukkal vihetik kutyáikat a munkahelyükre, az állatokat céges kutyakozmetikus tartja karban, sétáltatásukra pedig a cég irodaházának tetején kialakított futtatón van lehetőség - írja a amerikai lap.

Forrás: AFP/Getty Images/Robyn Beck
Chip, csoki és rágó: minden ingyen van a Facebooknál

Az ingyen dolgozó vállalati fodrász, edzőterem, medence és az ehhez hasonló béren kívüli juttatások azonban korántsem számítanak egyedülállónak a high-tech cégeknél. A Facebooknak, a Google-nak és riválisaiknak ugyanis olyannyira szükségük van a jó szoftvermérnökökre, hogy a sikeres toborzást elősegítő fejvadász cégeknek is kiemelt prémiumot fizetnek minden egyes munkaerő után. Emellett persze az átlagnál magasabb bérekkel is próbálják a cégek magukhoz csábítani a legjobb munkaerőt.

Pihenő-, és játékszoba a magyar Microsoftnál

Főleg fiatalok dolgoznak a magyar Microsoftnál is: Berzsenyi Márta, a cég hazai részlegének HR-munkatársa az [origo]-nak elmondta, hogy náluk 30-35 év körül mozog az átlagéletkor. Berzsenyi szerint, a Microsoftnál nem feltétlenül a munkahely lazaságára helyezik a hangsúlyt - bár náluk is van játszószoba, ahol biliárdozni, csocsózni, illetve xboxozni lehet - hanem inkább arra, hogy kreatívabb, kényelmesebb körülményeket teremtsenek a dolgozóknak, akik számára pihenőszoba is rendelkezésre áll.

Forrás: Microsoft
A magyer Microsoft játszószobája

Összességében a Microsoft dolgozói napi nyolc óránál többet foglalkoznak a munkájukkal, azonban a rugalmas beosztás miatt ez kezelhető számukra és nem jelent nagyobb leterhelést - vélekedett Berzsenyi.

Itthon masszázsszékkel és Túró Rudival hódít a Google

A Google Magyarország irodájában is van masszázsszék, hűtőszekrény tele ingyenes Túró Rudival, de nincs több szabadnapjuk, mint bárki másnak itthon - mondta az [origo]-nak Schuster Richárd, a cég kommunikációs vezetője. Ami szerinte kifejezetten hasznos a dolgozóknak és a vállalatnak is, hogy a beosztottak munkaidejük húsz százalékát - tehát egy hétből egy napot - egy számukra kedves, érdekes projekttel tölthetik: "ilyenből született a Gmail, a Google News vagy például a Gogle Talk, szóval láthatóan megéri a befektetés".

Forrás: Europress/Getty Images/Spencer Platt
Nem hasonlít munkahelyre a Google New York-i központja

A keresőcég magyar kommunikációs vezetője szerint bár zömében fiatalok dolgoznak náluk, szó sincs arról, hogy az idősebbek, családosok hátrányos megkülönböztetésben részesülnének, sőt: "kifejezetten hangsúlyozzák, hogy nem szeretik, ha tovább bent marad valaki, valamint a férfiaknak is jár apasági szabadság, örökbe fogadás esetén is" - mondta Schuster.

A bulizva dolgozó fiatalokat jobban lehet terhelni

Az Egyesült Államokban éveken keresztül ment a pereskedés a Google és egy korábbi alkalmazottja között, aki azt állította, hogy rendszeresen cikizték a kora miatt. A New York Times januári cikke pedig arról szól, hogy a menő Szilícium-völgyi vállalatokhoz szinte esélye sincs bejutni a technológiai ipar negyven feletti veteránjainak.

A cikk szerint két oka lehet annak, hogy elsősorban huszonévesek dolgoznak a legmenőbb technológiai cégeknél. Egyrészt a negyven évvel ezelőtt informatikus-mérnöki diploma nem sokat ér akkor, ha az illető akár évtizedeket töltött egy állás egy munkakörében. A technológia fejlődése ugyanis olyan gyors, hogy sokszor még az egyetemekről kikerülő pályakezdők tudása is elavult, mert a piac már rég meghaladta azt, amit két éve tanultak. Másrészt az egyetemi, bulizva tanuláshoz közel álló munkakörülmények is a fiatalokhoz állnak közel. Ők sokkal terhelhetőbbek, nincs családjuk, akihez délután hazamennének, így rugalmas időbeosztásban, izgalmas feladatokkal akár éjszakába nyúlóan is szívesen foglalkoznak, míg az idősebbekről ez már nem feltétlenül mondható el.

Forrás: AFP/Getty Images/Robyn Beck
Nem probléma lerakni a bringát a Facebooknál

A Google-nál élni is lehet

"A cég kaliforniai főhadiszállása úgy néz ki, mint egy kollégiumi kampusz. Az épületek között sportpályák, füves területek, az emberek pedig papucsban és rövidnadrágban mászkálnak" - mondta az [origo]-nak egy névtelenséget kérő, magyar internetes szakember, aki néhány éve járt a Google kaliforniai bázisán. Nem véletlenül hajaz a munkakörnyezet az egyetemre: "a zömében indiai fiatalokból álló munkaerőt rögtön az egyetem után beszippantja a vállalat, aki igyekszik folytonosságot biztosítani és a felsőoktatásban kialakult laza életstílust megtartani. Úgy, hogy lényegében csak annyi változzon, hogy házi feladat helyett projekteket kell leadni."

Forrásunk szerint a húsz százalékos szabad időtöltés csak keveseket érint: "ott dolgozó barátom akkor azt mondta, hogy egy szent dolog van, a határidő. Ha még két hónap van hátra a projekt leadásáig, akkor sokszor már délben hazamennek a dolgozók, a határidő közeledtével viszont gyakorivá válik a túlóra, ilyenkor pedig a kötelező feladaton túli ötletelésre sem jut már idő. Ekkor jönnek jól az irodák mellett elhelyezett szennyesruhagyűjtők, és az irodai alvószobák: szükség esetén egy Google-dolgozó akár a munkahelyén is tud élni.