150 milliós ítélet kalózkodásért

Vágólapra másolva!
Több mint százötven millió forintot kell kifizetnie kártérítésként egy amerikai diáknak, mert harminc dalt elérhetővé tett egy fájlmegosztó oldalon.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Legfelsőbb Bíróságig ment el Joel Tenenbaum, akinek 675 ezer dollárnyi kártérítést kellene kifizetnie. Tenenbaum ügye évek óta tart, a fiatalember 1999 és 2007 között töltötte le azokat a számokat a Kazaa megosztóról, ami miatt pereskedik. A Sony BMG által indított eljárás 31 dal megosztása és az ezért fizetendő kártérítés körül forog.

A bíróság elsőfokon a Sony BMG-nek adott igazat, a fiatalembert pedig dalonként több mint 22 ezer dollár kártérítés megfizetésére kötelezte. Az amerikai szerzői jogi törvény szerint dalonként akár 150 ezer dollárnyi kártérítést is kiszabhatott volna. Tenenbaum egy büntetőbírósági tárgyaláson elérte, hogy a megfizethetetlenül nagy 675 ezer dolláros büntetést tizedére, hatvanhétezer ötszáz dollárra mérsékeljék. Ez még mindig körülbelül tizenötmillió forintnak megfelelő összeg.

Hiába fellebbezett

Fellebbezésében Tenenbaum azzal érvelt, hogy a számonként kiszabott több ezer dolláros összeg alkotmányellenesen túlzó. A férfi arra hivatkozott, hogy a Digital Theft Deterrence Act, amely a jogsértésért fizetendő kártérítés mértékéről rendelkezik 1999-ben jött létre, és nem számol azzal, hogy a jogsértést magánszemélyek is elkövethetik.

A Legfelsőbb Bíróság nem fogadta el Tenenbaum fellebbezését, így a férfinak végül a 675 ezer dolláros kártérítést kell valamilyen módon megfizetnie. Amióta a per tart a RIAA zenei jogvédő szervezet megváltoztatta stratégiáját, már nem az egyes felhasználókat pereli be, hanem az interneszolgáltatókkal együttműködve próbálja ellehetetleníteni a kalózkodást.