Ropogósra süti magát az adatvédő háttértár

ssd égett
Vágólapra másolva!
Az adatokat gombnyomásra elpusztító SSD-meghajtót mutatott be egy katonai célú eszközöket gyártó kínai cég. Az alkatrész notebookba nem építhető be, nem férnek be a gombok.
Vágólapra másolva!

A RunCore Invincible nevű hardver két gombbal rendelkezik: a zöld lenyomására az adatok helyrehozhatatlanul elvesznek, a meghajtó pedig a gyári alapállapotba áll vissza. A piros gomb megnyomására az SSD-meghajtó nemcsak az adatokat törli, hanem a memóriachipeket fizikailag is megsemmisíti túlfeszültséggel.


Lelőjük a poént: két és fél percnél kezd el füstölni az SSD

Az eredmény hasonló ahhoz, amit a villámcsapás okoz a rosszul földelt rendszerekben: az alkatrészek füstölnek, a memóriachipek helyén pedig kormos, égett alkatrészek találhatók csupán. A fenti videón látható is a harmadik perc környékén, ahogy füst szivárog ki a meghajtóból. Míg a zöld gombos törlés esetén elképzelhető, hogy egy jól felkészült labor talán valamit vissza tud nyerni a lemezről, a chipek megsemmisülésével járó módszer tökéletesen biztonságos.

Laptopba nem lehet berakni

Az InVincible meghajtó apró szépséghibája, hogy a hosszú kábel és a két kilógó gomb miatt nem lehet kényelmesen notebookokba építeni a különleges SSD-t. Elképzelhető, hogy a távoli jövőben azonban készül olyan verzió a meghajtóból, amelynek az oldalára kerülnek a gombok, így a notebook házának kreatív átalakításával hordozható gépekbe is beszerelhetővé válik az alkatrész.

A RunCore a rendvédelmi szerveknek, érzékeny adatokat tároló katonai beszállítóknak és csúcstechnológiai cégeknek szánja az adatmegsemmisítős merevlemezt. A lemez teljes tartalmát azonnal és visszaállíthatatlanul törlő lemez azonban a kiberbűnözőknek is jól jöhet. Egyszerűbb egy új meghajtót vásárolni, mint éveket tölteni börtönben a számítógépen talált bizonyítékok miatt. A lemez ára egyelőre még nem ismert, mint ahogy az sem, hogy meg lehet-e valahogy védeni a lemezt attól, hogy a feltételezett támadók kiszereljék a számítógépből.