Vágólapra másolva!
A tiniket el se lehet csalogatni az internet elől, a fiatal felnőttek a buszmegállóban is a mobiljukat nyomkodják, a középkorúak többsége otthon leül a net elé, az időseket azonban még nem nyerték meg az internetnek. A magyarok többsége már fent van az interneten.
Vágólapra másolva!

Három évvel ezelőtt fordultak meg az internetes statisztikák. Addig arról lehetett beszélni, hogy bár remek szolgáltatások érhetők el, a magyarok többsége nem használja őket. 2009 első negyedévétől viszont elmondhatjuk, hogy a magyarok többsége netpolgár. A havonta legalább egyszer internetezők aránya máig növekszik, a magyar internetpenetráció 2012-re elérte a 66 százalékot. Mostanra már tehát jóval többen vannak azok, akik használják az internetet, mint azok, akik ellenállnak a bevezetésének.

Forrás: AFP
Az idősek körében a legkisebb az internetezők aránya

A leggyorsabban a fiatalok szerették meg a világhálót. Az NRC piackutató 2011 adatai szerint a 15-24 évesek közel kilencven százaléka használja legalább havonta az internetet, a 25-34 éveseknek pedig majdnem nyolcvan százaléka rendszeres internetező. A kétharmados arány még a középkorúaknál is megfigyelhető, az ötven évnél idősebbeknek azonban csak az egyharmadát sikerült netre csábítani egyelőre.

A mobilokra is betört az internet

A jól csengő havi adatok mellé a heti rendszerességgel internetezőkről szóló adatsorok is azt mutatják az NRC piackutató 2011-es állapotokat ismertető cikke szerint, hogy az internet a mindennapok eszközévé vált. Az NMHH adatai szerint 2,1 millió vezetékes internetelőfizetés létezik, és lassan, de stabilan emelkedik azoknak a végpontoknak a száma, amelyek valóban gyors, 30 megabit/másodperces sebességre is képesek.

Ugrásszerűen nő a mobilnternetre előfizetők száma is. A többség még csak kiegészítőként tekint az eszközre, ám az okostelefonok és a táblagépek esetében az elsődleges internetkapcsolat is lehet a mobilnet. Az NMHH márciusi gyorsjelentése szerint 2,3 millió mobilinternet előfizetés létezik, és ezek közül 1,8 milliót használtak is a tulajdonosaik. Az átlagos felhasználó havi egy gigabájt adatot forgalmaz.

Nagyiknak szánt oldalak kellenek

Az internet elterjesztését mindig nagyban segítették azok az alkalmazások, weboldalak, amelyek miatt érdemes volt beköttetni az internetet. Az első Big Brother valóságshow szereplői, vagy a régi ismerősök megtalálását ígérő iWiW miatt olyanok is megbarátkoztak a világhálóval, akik korábban idegenkedtek tőle.

Az interetpenetráció további növeléséhez azt kell kitalálnia a netes cégeknek és szolgáltatóknak, hogy az idősebb korosztályt és a még nem internetező középkorúakat mivel lehet számítógép elé ültetni. Nehezebb feladat ez, mint a tinik lekötése, ám a digitális szakadék végső betemetéséhez szükség van rá.