Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Milliókat kaszáltak a maces vírus írói

Vágólapra másolva!
Egy szakértői elemzés szerint az első komoly, Mac számítógépek százezreit megfertőző kártevővel legalább napi tízezer dollárt, vagyis több mint kétmillió forintnak megfelelő összeget kerestek annak készítői.
Vágólapra másolva!

A biztonsági szoftvereket készítő Symantec cég elemzése szerint a Flashback nevű, első komoly maces trójai program készítői úgy programozták kártevőjüket, hogy az a megfertőzött számítógépeken végrehajtott Google keresések eredményeit eltérítse.

A kártevő bizonyos keresőszavak esetén úgy módosítja a Google találatait az adott számítógépen, hogy az ne a valós honlaplistát jelenítse meg, hanem a készítők partnerszájtjaira irányítsa a felhasználókat. Ezeknek az oldalaknak az üzemeltetői ugyancsak továbbdobják a látogatókat a nekik fizető ügyfelek oldalaira, a bejövő forgalomért pedig néhány dollárcentes jutalékot fizetnek.

Bár a jutalék alacsony, ebből a megfertőzött több mint félmillió számítógépből jócskán megszedhették magukat a Flashback készítői: a Symantec elemzései szerint akár napi tízezer dollárt, vagyis több mint kétmillió forintot termelhetett nekik a kártevő.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről