Földrengésálló mobilhálózat készül Japánban

Vágólapra másolva!
Katasztrófabiztos mobilhálózaton dolgoznak a japán távközlési szolgáltatók. Az új rendszer három év múlva készülhet el, az első tesztek már folynak - adta hírül a The Verge technolgóiai blog.
Vágólapra másolva!

A katasztrófa bekövetkezte után gyorsan üzembe helyezhető mobil bázisállomásokat, a forgalmat műholdas kapcsolatra vagy wifire átterhelő eszközökkel kísérletezik Japán két nagy mobilszolgáltatója az NTT Docomo és a KDDI, valamint a Tohoku Egyetem. A kutatást a tavaly márciusi földrengés és cunami után kezdték meg, amely nem csak a fukusimai erőművet rongálta meg végzetesen, hanem a mobilszolgáltatók állomásait is tönkretette.

A mobilhálózat túlterheléséhez nem csak a földrengés és a cunami járult hozzá, hanem az is, hogy az események után az emberek mobilon próbálták utolérni a környéken tartózkodó rokonaikat, barátaikat. A hívások pedig arra a területre futottak be, ahol a mobilhálózat már egyébként is meggyengült.

Az NTT Docomo és a KDDI is saját katasztrófavédelmi terven dolgozik, a japán kormány azonban azt akarja elérni, hogy közös, a teljes mobilhálózaton működő megoldás készüljön el. A Tohoku környékén tesztelt eszközök a mobilforgalom elterelésével, műholdas kapcsolatra való átállással működnek, ezek mellett pedig folyik a gyorsan telepíthető ideiglenes bázisállomások próbája is.