IPaddel kommunikálnak az orangutánok

iPaddal szórakoztatják az orángutánokat, Milwaukee County Zoo
Vágólapra másolva!
Táblagépek segítségével kommunikálnak gondozóikkal Miami egyik állatkertjében az orangutánok: az intézmény reményei szerint a technológia révén idővel a látogatók is közelebbi kapcsolatba léphetnek a kimagasló intelligenciájukról ismert emberszabásúakkal.
Vágólapra másolva!

Az állatok mentális viselkedését vizsgáló program részeként jelenleg a floridai Jungle Island állatkert hat orangutánja használ iPadeket. "A fiatal orangutánjaink rögtön rákaptak a készülékre és értik, hogy miről van szó, két idősebb társuk azonban egyáltalán nem érdeklődik a táblagép iránt" - nyilatkozta az állatok gondozója, Linda Jacobs.

A gondozó tavaly nyáron adott először iPadet a majmok kezébe, olyasvalaki tanácsára, aki már használta a készüléket delfinekkel. A készülékeken olyan szoftvert futtatnak,a melyet eredetileg autista emberek számára fejlesztettek ki. A kijelzőn különböző tárgyak képei jelennek meg: a gondozó megnevez egyet közülük, az orangutánok pedig ráböknek a megfelelő ábrára.

Autistáknak szánt szoftverrel kommunikálnak

Az orangutánok a mancsaik segítségével tudnak válaszolni egyszerű kérdésekre, képesek azonosítani bizonyos tárgyakat és kifejezni akaratukat, igényeiket, ezzel jelentősen megkönnyítve gondozóik munkáját, akik így könnyebben ellenőrizni tudják az állatok egészségi állapotát. "Meg van a kellő intelligenciájuk, de nincs meg a megfelelő készülékük ahhoz, hogy kommunikálni tudjanak, ugyanis nem rendelkeznek elég fejlett hangszálakkal" - mutatott rá Jacobs.

Forrás: AFP/Mira Oberman
Egy Milwaukee-i állatkertben is iPaddel oktatják az orángutánokat

A technológia révén azonban lehetőséget adunk a számukra, hogy elmondják, amit tudnak, amire képesek, és amit szeretnének". Jacobs reményei szerint a készülékek idővel segíteni fognak áthidalni az emberek és ezen veszélyeztetett majmok közötti kommunikációs szakadékot. Az állatkert gondozói korábban jelnyelv segítségével kommunikáltak a majmokkal.

Orangutánbiztos táblagépet akarnak építeni

A táblagépeknek azonban megvannak a maguk korlátai. Az orángután markához viszonyítva meglehetősen kis képernyő miatt az állatok néha rossz gombot nyomnak meg. Az érintőképernyő nem reagál, ha a majmok a körmükkel böknek rá a felületre. A legfőbb hátrány azonban, hogy a készülék túlságosan törékeny - és persze drága -, ezért egyelőre a gondozók tartják oda őket az állatoknak. Az intézmény végső célja, hogy felállítson egy nagyobb, orangután-biztos képernyőt az állatok kifutójában, valamint egy másikat, a ketrecen kívül szemlélődő látogatóknak, hogy a két fél szabadon kommunikálhasson.

Forrás: AFP/Mira Oberman

Hasonló kezdeményezéseknek adnak otthont más állatkertek és természetvédelmi parkok is. Az Orangutan Outreach nevű szervezet olyan videokonferenciát elősegítő programon dolgozik az észak-amerikai állatkertekkel, amely révén újra kapcsolatba léphetnének az egymástól elválasztott orángutánok.