Plasztikai műtéttel akar túlélni a Blackberry

Blackberry World 2012, termékbemutató, RIM
Vágólapra másolva!
Hátat fordít korábbi dizájnelveinek a Research In Motion: a következő Blackberrykről hiányozni fog a teljes billentyűzet, ugyanolyan érintőképernyős okosmobilok lesznek, mint az androidos készülékek.
Vágólapra másolva!

Újult erővel próbálja meg felvenni a versenyt a konkurenseivel a Research In Motion mobilgyártó cég, az üzletemberek fő eszközének számító Blackberry okostelefon gyártója. A nagy érintőképernyős mobilok megjelenése óta lejtmenetben levő cég éves fejlesztői konferenciáján olyan prototípusokat mutatott be, amelyek jobban hasonlítanak egy iPhone-hoz vagy egy androidos mobilhoz, mint bármelyik korábbi Blackberryhez.


Nem is hasonlít a korábbi Blackberry modellekhez a 10 Dev Alpha

A fejlesztőknek kiosztott mobilok a Blackberry 10 Dev Alpha névre hallgatnak, és a cég legfrissebb operációs rendszerének bemutatására készültek. A cég hivatalos blogja szerint a kiosztott hardvernek nem lesz a felhasználók által is megvehető verziója, csupán arra szolgál, hogy a fejlesztőket új alkalmazások írására inspirálja. Az appokra égető szüksége van a Research In Motionnek, az App World nevű alkalmazásboltban csak valamivel kevesebb mint százezer app található, amivel messze elmarad mind az androidos, mind az iPhone-os szoftverboltok kínálatától.

Az IDC piackutató cég által megkérdezett fejlesztők 16 százaléka érezte úgy, hogy Blackberry alkalmazásokat kellene fejlesztenie. Az iPhone esetében a válaszadók 89 százaléka, az Android esetében pedig 79 százaléka gondolkodott a fejlesztésen.

Isten veled, billentyűzet

A prototípus állapothoz képest meglepően részletes információkat közöltek a mobilról a Blackberry hivatalos fejlesztői blogján. 4,2 hüvelykes kijelzővel rendelkezik, amely hatalmas, 1280x768 pixeles felbontásra képes. A készülék wifi- és Bluetooth-csatolókkal rendelkezik, a PC-hez mini-USB-n lehet csatolni, mini-HDMI porton pedig tévékre is ki lehet küldeni a képét. A lényeg mégsem a hardver apró részleteiben rejlik, hanem abban a tényben, hogy a cég ikonikus fizikai billentyűzete eltűnt a tesztkészülékről, helyét pedig virtuális klaviatúra vette át.


Különleges virtuális billentyűzetet fejlesztettek a telefonhoz

A cég korábban már próbálkozott hasonló dizájnnal, a Torch 9850 nevű mobiljában tavaly ősszel. A készüléket szerették a tesztelők, ám az érintőképernyő lassúsága miatt gyakran érte kritika. A márka rajongóit nem fogja tehát teljesen váratlanul érni a billentyűzet nélküli Blackberry telefon, de biztos, hogy komoly visszhangot fog kelteni a készülék.

Az utolsó dobás

A Research In Motionnek valószínűleg az utolsó lehetősége a készülőben lévő érintőképernyőre tervezett 10-es operációs rendszer és az új mobilok. A cég rendre egyre rosszabb pénzügyi negyedéveket zár, csökken a profitja, és a jövőre vonatkozó jóslatai is egyre rosszabbak.

Forrás: Blackberry
Leginkább egy Motorolára hasonlít a fejlesztői mobil

A cég vezetését 2012-ben átvevő Thorsten Heins az év elején még arról beszélt, hogy nincs szükség óriási változásokra a cégnél, ám a március elején végződő pénzügyi időszakban 25 százalékkal csökkentek a RIM eladásai, a cég részvényeinek értéke pedig 75 százalékot esett egy év alatt. Heins március végén azt nyilatkozta, hogy a cég visszavonul a saját piacára és az üzleti szegmensnek próbál minél jobb mobilokat gyártani. A jelenlegi lépések inkább arra mutatnak, hogy a tömegek számára vonzó készülékek felé fordul a cég.

Volt már státuszszimbólum is

Négy-öt éve a Blackberry készülékek még az üzleti szegmens státusszimbólumának számítottak. A készülékekhez ugyan külön fizetős Blackberry szolgáltatásra volt szükség, ám ha ez rendelkezésre állt, akkor villámgyorsan letöltötték a céges levelezést, szinkronizáltak a vállalati naptárral. Egy jól beállított okosmobillal felszerelt igazgató laptop nélkül is értesült mindenről, sőt a billentyűzettel rendelkező telefonon még hosszabb válaszleveleket is lehetett írni.

A cég végzetét az érintőképernyős mobilok hozták el. A 2007-ben kiadott első iPhone ugyan messze nem tudott annyit, mint egy Blackberry, de sokkal vonzóbb volt. Az Apple évente adott ki újabb mobilt és újabb operációs rendszert, így az iPhone hamarosan tudásában is megelőzte a Blackberryket: az üzleti vezetők kezében pedig egyre gyakrabban lehetett iPhone-t látni.

A Research In Motion megítélésének az elbukott Playbook tablet sem tett jót. A készülékhez remek operációs rendszert fejlesztettek, a hardverre sem volt panasz, ám nem sikerült eladni az iPad-re és olcsó androidos tabletekre vágyó vásárlóknak. Számottevő érdeklődést csak akkor tudott kiváltani a készülék, amikor az árát 99 dollárra csökkentették.