Adó elől menekül a Facebook-alapító

Eduardo Saverin a Facebook társalapítója, 2011
Vágólapra másolva!
Hatszázmillió dollérért mondott le amerikai állampolgárságáról Eduardo Saverin, a Facebook társalapítója. A pénzt nem fizették ugyan ki az üzletembernek, ám ennyivel kevesebbet kell adóznia majd új hazájában, Szingapúrban, ha a közösségi oldal tőzsdére lép - adta hírül a BBC.
Vágólapra másolva!

"Praktikusabbnak találtam, hogy szingapúri állampolgár legyek, mert úgy tervezem, hogy huzamosabb ideig ott fogok élni" - nyilatkozta szóvivőjén keresztül Eduardo Saverin. A Facebook társalapítója 2011 szeptemberében tett lépéseket, hogy lemondjon állampolgárságáról, ám csak háromnegyed évvel jelentette be azt, amikor az amerikai adóhatóság nyilvánosságra hozta az állampolgárságukról lemondó személyek listáját.

Saverin 1993-tól élt az Egyesült Államokban, ahová azért menekült, mert apja felfedezte nevét egy emberrabló csoport célpontokat tartalmazó listáján. A Facebook alapításakor Saverin a cég első pénzügyi igazgatójaként és üzleti menedzsereként dolgozott, az ő feladata volt a közösségi oldal elindításához szükséges pénz előteremtése. A cégből azután lépett ki, hogy Mark Zuckerberggel összezördültek azon, hogy milyen irányt vegyen a Facebook továbbfejlesztése. Az USA-t 2009-ben hagyta el Saverin, azóta Szingapúrban él.

A közösségi oldal várhatóan jövő hétfőn fog részvényeket kibocsátani, amelyből 10,6 milliárd dollár bevételt remélnek. Ez minden idők legnagyobb értékű tőzsdei bevezetése a technológiai szektorban. A céget 96 milliárd dollárra értékelik. Saverin tulajdonában a Facebook részvényeinek négy százaléka van, ami körülbelül négymilliárd dollárt ér. Amennyiben megtartja amerikai állampolgárságát, úgy 600 millió dollárnyi adót kellene fizetnie a részvénycsomag után.