Háborús készültség lesz a londoni olimpián

totális megfigyelés olimpiája, londoni olimpia 2012, brit katonák, HVM rakéta rendszer
Vágólapra másolva!
A második világháború óta nem volt akkora harckészültség a brit fővárosban, mint amilyen a nyári olimpia ideje alatt lesz. Ötvenezer ember ügyel majd a rendre robotrepülőgépek, rakéták, repülőtéri szkennerek és nagyfeszültségű drótkerítések segítségével. A kibertámadásokra is készülnek, sőt, felmerült a Facebook és a Twitter leállítása.
Vágólapra másolva!

Július végén kezdődnek Londonban a 2012-es nyári olimpiai játékok, amelynek szervezői a nézők és a sportolók számára egyaránt tökéletes biztonságot ígérnek. Ennek érdekében a helyi hatóságok minden biztonsági technológiát bevetnek, és az emberiség történetében példátlan mértékben vonják ellenőrzésük alá a várost.

Több katona lesz, mint Afganisztánban

Angliában a második világháború óta nem volt akkora katonai mozgósítás, mint amilyenre az idei olimpia alatt számíthatunk: ötvenezer ember őrzi majd a rendet. A létszám több mint ötöde a brit haderő katonái közül kerül ki, vagyis a játékok ideje alatt az Egyesült Királyság több katonája szolgál majd Londonban, mint jelenleg Afganisztánban - számolt be a Guardian című brit napilap. A rendőrség és a katonaság mellett óriási technológiai apparátussal is készülnek az olimpiára: London már eleve a világ leginkább megfigyelt városának számított, de a sportesemények alatt a fővárosban működő hárommillió térfigyelő kamera számát is jelentősen növelik.

Forrás: AFP/Ben Stansall

13 500 katona vigyáz majd Londonra

Reptérré változtatják az egész várost

Nem az automatikus rendszám- és arcfelismerésre képes kamerák lesznek a biztonsági arzenál legmarkánsabb fegyverei. Két hónap múlva London gyakorlatilag gigászi reptérré változik majd át: ellenőrző pontokat állítanak fel a nagyobb csomópontokban, ahol átvizsgálják az embereket, hogy kiderítsék, nincsenek-e náluk a biztonságra veszélyes tárgyak vagy eszközök. A nézők és csomagjaik átvizsgálását testszkennerekkel és röntgengépekkel végzik majd, a szervezők ígéretei szerint villámgyorsan - ennek ellenére a turisták valószínűleg búcsút inthetnek a nyugodt városnézésnek az olimpia hetei alatt.

A személyazonosítás is magasabb szintre lép: biometrikus személyi okmányokat vezetnek be, amelyek a tulajdonos neve, születési ideje és más hagyományos adatai mellett ujjlenyomatáról és szemének íriszéről is tartalmaznak információkat, megnehezítve a hamis okmányok használatának lehetőségét. Az eddigi információk alapján még nem tudni, hogy kiknek kell ilyet kiváltani.

Háború békeidőben

Az olimpia nyitó- és záróünnepségeinek ideje alatt földről vezérelt, pilóta nélküli repülőgépek cirkálnak majd az égen, de a pletykák szerint szükség esetén a játékok teljes ideje alatt a levegőben leszek. A fegyvertelen robotgépek folyamatosan felvételeket készítenek és sugároznak a központba a város történéseiről.

Forrás: AFP/Carl Court

Rakétarendszereket telepítenek a lakott területekre is

Arról, hogy a brit hadsereg gépein kívül más ne repkedhessen London felett, a helyszínek közelében elhelyezett föld-levegő rakétarendszerek fognak gondoskodni. A City, vagyis a belváros több pontján elhelyezett légvédelmi rendszerek automatikusan is képesek hatástalanítani a cirkálórakétáktól kezdve bármilyen nemkívánatos repülő objektumot.

Az 1972-es müncheni olimpián lezajlott túszdráma óta nem kérdés a rendező országnak, hogy keményen biztosítsa az olimpiai falut és a játékok zónáját. Londonban sem lesz ez másképp, közel húsz kilométer hosszan 5000 voltos feszültségű drótkerítés veszi majd körbe a játékok terepét és az olimpiai falut. A drótkerítésbe kis áramerősségű, de nagy feszültségű villanyáramot vezetnek, ami alaposan megrázza, de nem öli meg az átmászni próbálkozókat.

Szimulált támadásokkal készülnek a kibertámadásokra

Egy jól irányzott kibertámadással is fel lehet borítani a közrendet egy olyan zsúfolt rendezvényen, mint az olimpia. A játékok ideje alatt jóval nagyobb pénzforgalomra lehet számítani, mint békeidőben, a lakossági és üzleti tranzakciók jelentős része pedig online történik, így könnyen támadható - véli a Telegraph internetes hasábjain William Beer, az olimpia biztonsági főnöke. Beer leginkább az elektronikus fizetési rendszerek vagy a helyszínek közelében működő mobilhálózatok kiiktatásától tart, egy ilyen esetben feje tetejére állhat a brit főváros.

Hogy ne érje felkészületlenül a hivatalos szerveket, szimulációs gyakorlatokon készülnek a hackerek támadására. Az olimpiai játékok virtuális térben való védelmében komoly szerepet kap a világ egyik legnagyobb hálózati szolgáltatásokat gyártó cége, a Cisco, amely felhőalapú rendszert fog üzemeltetni. Beer szerint ez azért fontos, mert információáramlási szempontból ez lesz a leginkább behálózott olimpia, és semmiképpen sem szeretnék, hogy valakik megakasszák a szabad áramlást.

Forrás: AFP/Herwig Vergult

Mindent ellenőrizni akarnak

Az utóbbi évek tapasztalatai alapján jó esély van egy kiadós kibertámadásra az olimpia alatt, de nem csupán informatikai, hanem kommunikációs kockázatok is jelentkeznek a kibertérből. Kevesebb mint egy évvel ezelőtt az Egyesült Királyság a saját bőrén tapasztalta meg, hogy milyen hatékonyan lehet tüntetéseket szervezni a közösségi szájtokon keresztül. A szervezők még nem tudják, mi legyen a Facebookkal és a Twitterrel, de az is benne van a pakliban, hogy ideiglenesen blokkolják ezeket a szájtokat, bár ez gyakorlatilag a rendfenntartáson kívül minden szempontból aggályos lenne.

Mindig is megérte háborúzni

A Guardian cikke szerint az olimpia biztonságtechnológiai inváziója egy trendre hívja fel a figyelmet: a belbiztonsági információ- és biotechnológiai iparágak minden más szektornál jobban pörögnek, évi öt-tizenkét százalék közötti jósolt növekedéssel. A számítások szerint ez a szektor pár év múlva Angliában 2,7 billió fontot fog érni, ami magyar viszonylatban kifejezve közel ezer billió forintnak felel meg.

A modern kori játékok történetében eddig a sportszergyártók, az időmérő technológiák előállítói és az olyan cégek, mint például a McDonald's profitáltak a legtöbbet. A londoni olimpiai játékok győztese az eredményektől függetlenül a biztonságtechnológiai ipar lesz.