Milliókat kaszál az okos karóra

pebble óra
Vágólapra másolva!
Elegáns karóra, biciklis sebességmérő, futáshoz használható sportóra, távirányító és golfozók segédlete is lehet az okostelefonnal összekapcsolható e-papír kijelzővel felszerelt Pebble óra. A prototípus állapotban levő kütyü 830 ezer dollárnyi adományt szedett össze a kampány első napján.
Vágólapra másolva!

Megdőlni látszik az a sztereotípia, hogy a képernyőkímélő helyett a pontos időt mutató mobiltelefonok feleslegessé tették a karórát. A Kickstarter adománygyűjtő ötletportálon bármikor dollármilliókat lehet összeszedni egy csinos és high-tech óra tervével. A Pebble nevű okosóra valószínűleg minden létező rekordot megdöntött a Kickstarter adománygyűjtő oldalon. Az okostelefonokkal összekapcsolható, appokat futtató karóra két óra alatt érte el a százezer dolláros határt, jelenleg pedig már több mint 830 ezer dollárt ígértek oda a készítőknek.

Az e-papírból készült kijelzővel felszerelt óra agya az okostelefonban lakik, az óra csupán megjelenítőként funkcionál. Képes azonban arra, hogy biciklis sebességmérőként működjön a telefon gps-ét használva, megjelenítse a bejövő hívásokat, a kapott üzeneteket. A mobilon keresztül pedig új számlapokat, alkalmazásokat lehet az órára tölteni.

Forrás: Kickstarter
Úgy néz ki, ahogy a tulajdonosa szeretné

Az energiatakarékos és viszonylag nagy felbontású (144x168 pixel) e-papír kijelző számos érdekes megoldást tesz lehetővé. A Pebble nem csak mutatókkal vagy számokkal tudja a felhasználó tudtára adni az időt, hanem akár ki is írhatja betűkkel. Igaz, elképzelhető, hogy nem minden fog kiférni a kijelzőre a "nyolc ór múlt huszonhét perccel" szöveghez már nagyon apró betűk szükségeltetnek.

Az óra és az iPhone vagy androidos okostelefon közti kapcsolat kétirányú és Bluetooth-on zajlik. Az óra gombjaival lehet majd vezérelni a telefon zenelejátszóját, így nem kell előkapni a zsebből a mobilt, ha számot akar váltani a felhasználó.

Forrás: Kickstarter
Az okostelefon erőforrásait használja a Pebble

A Pebblet gyártó csapatnak nem ez a kütyü az első okos órája. Korábban már piacra dobtak egy készüléket, ami a Blackberry telefonokkal volt képes szinkronizálni. A csapat rendelkezik már működőképes prototípusokkal, a Kickstarterhez pedig azért fordultak, hogy a nagy tételben tudjanak alkatrészt rendelni, illetve vásárolhassanak Bluetooth minősítést. Az akció akkora siker lett, hogy hatezer óra talált gazdára az első pár napban, és még 36 napig folytatódik az adománygyűjtés.