Netboltokba rejtik a gyerekpornót

Vágólapra másolva!
Hagyományos javakat kínáló internetes áruházakon rejtik el a leggyakrabban manapság a tiltott gyerekpornós tartalmakat a pedofil csoportok - derül ki egy brit gyerekpornó-ellenes alapítvány éves tanulmányából.
Vágólapra másolva!

Az Internet Watch Foundation (IWF) beszámolója szerint manapság bevett gyakorlat az internetes pedofilok körében, hogy teljesen ártalmatlannak tűnő honlapok, például webáruházak valamilyen rejtett szekciójába rejtik el a gyerekpornós tartalmakat.

Ezek felderítése ezért rendkívül nehéz feladat, sok esetben a gyerekpornós linkeket véletlenül felfedező felhasználók értesítik azok meglétéről az alapítványt - számolt be a BBC brit közszolgálati médium. A rejtett gyerekpornós linkek tartalma általában csak akkor látható, ha egy megadott, speciálisan formázott hiperlinken keresztül csatlakoznak az oldalhoz, egyébként teljesen normális árucikkeket kínáló boltnak tűnik. Az alapítvány tavaly hatszáz olyan oldalt fedezett fel, amelyeken ezzel a módszerrel rejtettek el pedofil tartalmakat.

Az IWF tanulmánya (PDF) szerint az internetes pedofil tartalmakkal kereskedőknek azért is megéri egy legitim weboldallal együttműködni, mert így online banki vagy mobiltelefonos fizetést is lehetővé tehetnek az ügyfeleik számára, akiknek a gyerekpornós tartalmak helyett természetesen valamilyen legális árucikk ellenértékét számlázzák ki.

Az alapítvány éves jelentése szerint egyébként az interneten terjesztett pedofil fotók száma szerencsére csökkenő tendenciát mutat. A szervezet eddig közel tizenháromezer pedofil oldalt fülelt le harminckilenc országban, a legtöbb gyerekpornós oldal .com, .ru (orosz), .ps (palesztin), .net és .org végződésű internetcímen működik statisztikái szerint. Magyarországon a hasonló eseteket az Internethotline.hu címen lehet bejelenteni,