Nem kell egymást taposni az új iPadért

Ipad 2, Ipad 3, apple, macintosh, kijelző, összehasonlítás
Vágólapra másolva!
Tavalyi megjelent elődjét órák alatt elkapkodták, az iPad harmadik generációjából viszont bőséges készletek állnak rendelkezésre az [origo]-nak nyilatkozó kereskedők szerint, ezért a vásárlóknak idén nem kell egymást taposniuk a kissé megdrágult, de extra nagy felbontású képernyőt kínáló táblagépért.
Vágólapra másolva!

Elődjével eltérően az Apple legújabb táblagépét pénteki premierjét követően különösebb kényelmetlenség, tolongás nélkül be lehet szerezni Magyarországon. Bár a prémium kereskedőnek minősített Mac szaküzletek előtt néhány tucat vásárló sorakozott a péntek délelőtti premier előtt, ezeken a helyszíneken többek közt műsorral és nyereményjátékkal várták a márka vásárolni kívánó rajongóit.

Az [origo]-nak nyilatkozó összes hazai kereskedő elmondta, hogy az iPad harmadik generációjából sokkal nagyobb árukészlet áll rendelkezésre az egy évvel korábban megjelent iPad 2-nél, amely hosszú időn át nehezen beszerezhető volt. Az XMS nevű Apple-kereskedésnél megtudtuk, hogy az új iPadből kétszer akkora készletet kaptak, mint tavaly, ám a nagyobb háttértárral felszerelt wifis típusok többsége délutánra már elfogyott.

A Media Marktnál viszont azt mondták az [origo]-nak, hogy az áruházlánc egyik boltjában sem volt roham az új eszközért, de késő délutánra és estére nagyobb érdeklődésre számítanak, és nagy készlet áll rendelkezésre a táblagépből.

Az iPad kicsit drágább

Az új iPad legolcsóbb, 16 gigabájtos háttértárral szerelt, és wifis adatátvitelre képes változata 150 ezer forintba kerül, ugyanebből a változatból a mobilinternetre is alkalmas verzió 190 ezer forintot kóstál. A wifis, de 32 gigabájtos változat ára 180 ezer forint, a 64 gigabájtosé 210 ezer forint, míg a mobilnetes modellekből ugyanezekért 220 ezer forintot és 250 ezer forintot kérnek el a boltokban.

A harmadik iPad bevezetésével párhuzamosan a legolcsóbb iPad 2 ára 120 ezer forintra csökkent, amelyből a mobilinternetes változat 160 ezer forintba kerül. Az XMS-nél arra számítanak, hogy a vásárlók tíz-húsz százaléka fogja ezt a készüléket választani kedvezőbb ára miatt.

Már kevésbé státuszszimbólum

A [origo] az Extreme Digitaltól kapott kölcsön egy készüléket kipróbálás céljából, a cég Széna téri üzletében péntek délelőtt senki más nem állt sorba ezért az eszközért, de a társaság ügyvezetője, Várkonyi Balázs szerint elég sok megrendelés érkezett a cég webshopjába: a magyar vásárlók közében a legolcsóbb, 16 gigabájtos wifis, illetve a legdrágább, 64 gigabájtos tárhellyel és mobilinternettel is felszerelt típusok a legnépszerűbbek.

A cégvezető elmondta, hogy az első órák eladásai szerint legalább akkora darabszámot fognak eladni a harmadik generációs iPadből, mint az előző modellből, a különbség csupán annyi, hogy a vevőknek az idén nem kell egymást taposniuk az eszközért, mert abból nagy készletek állnak rendelkezésre számos üzletben.

Forrás: Apple

Várkonyi szerint a vásárlói roham harmadik generációs változat megjelenésére már kevésbé számít státuszszimbólumnak az Apple táblagépe: az előző modell esetén az Edigital több kiemelt nagyvállalati partnerétől nagy számú megkeresés érkezett a táblagép premier napján való beszerzésére, a harmadik generációs készülék bevezetését már nem övezte a tavalyihoz hasonló hisztéria.

Itthon nem 4G-s, de hosszabb az üzemideje

Bár az új iPadből a mobilinternetes modemmel szerelt változatot iPad 4G-nek nevezik, az Apple táblagépével nem lehet használni az európai negyedik generációs szolgáltatásokat, mert az eszköz amerikai szabványokat támogat. Itthon egyébként csak a T-Mobile kínál 4G-szolgáltatást, de az csak a a főváros belső kerületeiben érhető el.

Ugyanakkor annak köszönhetően, hogy a 4G használata a HSPA és a 3G-nél jobban merítené az akkumulátort, ezért az új modellt a korábbinál nagyobb kapacitású áramforrással szerelték fel, így a HSPA-szolgáltatások használatakor is hosszabb üzemidőt tud biztosítani.