Megérkezett az e-papír képernyő

Vágólapra másolva!
Papírszerűen hajlékony, és a nyomtatott újságokhoz hasonló olvasási élményt nyújt az LG cég e-papír-képernyője, amely a sok prototípus után egy kereskedelmi forgalomban is néhány héten belül elérhetővé váló eszköz lesz.
Vágólapra másolva!

A dél-koreai társaság képernyőgyártó üzletága csütörtökön jelentette be, hogy áprilisban megkezdi a világ első e-papír-képernyőjének sorozatgyártását. Bár nyomtatott könyvekhez és újságokhoz hasonló - fekete-fehér - látványt a már évek óta kapható e-könyv-olvasó eszközök e-tinta képernyői is biztosítani tudtak, az e-papír-megjelenítő esetében a kijelző a papírlaphoz hasonlóan hajlékony.

Noha a papírtól eltérően az e-papírt nem lehet félbehajtani, az új típusú kijelző van annyira hajlékony, hogy mondjuk összetekerjék, mint egy újságot. A megoldás egyelőre csak fekete-fehér megjelenítésre alkalmas, és alapvetően állóképeket lehet rajta nézni, filmek lejátszását nem teszi lehetővé. Az LG által elsőként piacra dobott e-papír képernyőt 6 colos, vagyis 15,2 centiméteres átlójú változatban készül, és 1024x768 pixeles felbontást használ.

Forrás: LG
Hajlékony mint a papír, és képe is akár egy újságé

Az LG közlése szerint az e-papír képernyő még akkor sem ment tönkre, amikor egy műanyagkalapáccsal csapkodták, összekarcolni is elég nehéz. Az egy milliméternél is vékonyabb e-papír másik fontos előnye, hogy rendkívül könnyű, mindössze 14 grammot nyom a mérlegen, olvasása pedig jóval kevésbé fárasztja a szemet, mint a hagyományos LCD-k.

A gyártó a hajlékony képernyőtől azt reméli, hogy az megreformálja majd az e-könyv-olvasók piacát, mivel segítségével újfajta kialakítású eszközöket lehet létrehozni, amelyek a leejtést, ütődéseket is jobban viselik a szilárd képernyővel szerelt társaiknál. Ezek megjelenésére még tavasszal számítani lehet.