Kinőtte a full-HD-t az iPad

Tim Cook beszél a Yerba Buena Centerben, ahol az iPad és az Apple TV új generációját mutatják be 2012.03.07-én
Vágólapra másolva!
Szerda este az Apple bemutatta az iPad táblagép legújabb verzióját: a világ legnépszerűbb tabletje a full-HD-nál nagyobb felbontást használó, csúcsminőségű képernyőt és négymagos grafikus processzort kapott, és március 23-ától lesz megvásárolható Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Minden korábbinál részletgazdagabb, élesebb képű érintőképernyőt kapott a legújabb iPad, amelyet most már az iPhone-hoz hasonlóan Retina Display-jel szerel a cég. Ez a mindössze tíz colos táblagép nagyobb, 2048 x 1536 pixeles felbontást kínál, ami részletesebb képet biztosít egy full-HD felbontású tévénél vagy monitornál is. Az új iPad képernyőjén közel egymillióval több pixel található mint egy HD-tévén, a képernyő apró pontjait szabad szemmel már alig lehet észrevenni. Mobil eszközben még egyetlen gyártó sem kínált ilyen képminőséget korábban.

Forrás: AFP/Getty Images/Kevork Djansezian
Forrás: AFP/Getty Images/Kevork Djansezian

Vastagabb és nehezebb az új iPad, de a képernyő mindenért kárpótol

Jobb minőségű kamerával is ellátták az új táblagépet: a harmadik generációs modellben már öt megapixeles állóképeket, és full-HD felbontású videót rögzíteni képes digitális kamera dolgozik. A kamera képes a zajszűrésre és a remegő kezű felhasználók videóinak stabilizálására is. A készülék eddig is rendelkezett mikrofonnal, az új iPad-en pedig részben elérhető lesz a cég csúcs okostelefonjával bemutatott Siri funkció is. Az okostelefon után most már a táblagépnek is lehet diktálni.

Tuningolt processzor és szupergyors mobilnet

A nagyobb kijelzőhöz nagyobb teljesítményű processzor is jár: az új táblagépben az A5X kódú chip teljesít majd szolgálatot, amely két processzormagot és négy grafikus magot tartalmaz. Az Apple mérései szerint az iPad 2 A5-ös processzora kétszer gyorsabb az Nvidia Tegra 3-mas chipjével, amelyet az androidos tabletekben lehet találni. Az A5X négyszeres teljesítményével pedig nem is tud versenyre kelni a konkurencia. Bár az új iPad egy kicsivel nehezebb lett elődjénél, az akkumulátoros üzemideje még a 4G aktív használata esetén is legalább kilenc óra.

Forrás: AFP/Getty Images/Kevork Djansezian
Forrás: AFP/Getty Images/Kevork Djansezian

A PC utáni korszak új készülékeiről beszélt Tim Cook

Mit tud még az új iPad? Például rögtönzött wifihálózatot lehet indítani rajta, ennek persze csak a mobilinternetképes modell esetén van értelme: segítségével ugyanis a közelben tartózkodók egyetlen netkapcsolaton tudnak osztozkodni. Az új iPadbe ráadásul már a negyedik generációs mobiltechnológiát is beépítették, bár ez itthon egyelőre csak a főváros egyes részein működik a T-Mobile hálózatán.

Az új iPad ugyanannyiba kerül majd mint elődje, azaz a legolcsóbb, wifis modell ára 499 dollár (itthon 140 ezer forint), a legdrágább mobilinternetesé pedig 829 dollár, ami a hazai boltokban 240 ezer forintot kóstál. Az új iPad megjelenésével párhuzamosan az előző, iPad 2-es modell ára is csökken: a legolcsóbb, wifis változat már 399 dollárért elvihető, a 3G-s modemmel szerelt típus pedig 529 dollárba kerül az USA-ban - a hazai árak még nem ismertek.

Játékgépnek sem lesz utolsó

A New iPad erős grafikus processzorának több feladatot is kitalált az Apple. A táblagépre hamarosan érkezik az új iMovie alkalmazás, ami már komolyabb szerkesztési feladatokra is alkalmas lesz. És ezzel egyidőben elérhetővé válik az iPhoto fotószerkesztő és -katalogizáló program. Az új iPad akár a 19 megaixeles fotókkal is elbír, amik már egy közepes PC-t is erősen elgondolkodtatnak. A cég zenés programja, a Garage Band is frissül: az új verzióban központibbá válik a iCloud felhő-tárhelyen történő megosztás és a több iPaddel való közös zenélés.

Forrás: AFP/Getty Images/Kevork Djansezian
Forrás: AFP/Getty Images/Kevork Djansezian

A PS Vita kézikonzolnak is konkurenciája lehet az iPad

PS Vita kézikonzol

Újra bevenné az Apple a nappalit

Új változattal rukkolt elő tévéhez kapcsolható médialejátszójából az Apple: az új Apple TV már full-HD (1080p) felbontású filmeket is támogat. A tartalomhoz a cég iTunes online áruházból lehet hozzájutni. Bármelyik Apple eszközén is vásárolta meg a felhasználó a filmeket vagy zenéket, azokat az Apple TV-re is le tudja tölteni.

Az március közepén érkező Apple TV-hez új rendszerszoftvert is készített a cég. A program felülete hasonlatosabbá vált az iPad-en és az iPhone-on futó iOS-hez, de az eszközök kezelőfelületei még mindg nem teljesen azonosak. A full-HD felbontású rendszer előnye, hogy fájllisták vagy körömnyi ikonok helyett óriási borítóképek segítségével lehet kiválasztani az esti néznivalót, amelyet az iTunes áruházból kell megvenni.