Felismeri nézőjét az új okostévé

Vágólapra másolva!
A Samsung legújabb okostévéjén már kézmozdulatokkal és hangvezérléssel is irányíthatók: bár magyarul még nem tudnak, világosban már képesek felismerni az eléjük ülő nézőt, és automatikusan megnyitják a saját Facebook-fiókját. A készülékek hardverét utólag is bővíteni lehet majd, a billentyűzettel szerelt modellek pedig akár a PC-t is szükségtelenné tehetik. 
Vágólapra másolva!

Magyarországon is piacra dobta okostelevízióinak legújabb generációját a Samsung: a termékcsalád egyik nagy újdonsága a hangvezérlés, ami néhány méteres távolságból viszonylag jól működik, bár a hazai vásárlók számára komoly hátránya, hogy magyar nyelvű vezényszavakkal egyelőre nem működik, az angolt pedig csak akkor értelmezi hibamentesen, ha akcentus nélkül kapja az utasításokat.

A menüben való lépkedés során a képernyő alsó sávjában megjelennek a kiválasztható opciók: A főbb menüpontok között való ugrálás során viszonylag kicsi a tévedés lehetősége, ám webböngészésés közben már jóval nagyobb hibafaktorral dolgozik a készülék, hiszen itt bonyolultabb szövegeket, nem csupán egy-egy menüpontot kell megértenie.

Forrás: [origo]

Kettő-négy méteres távolságból a kézjelekkel is irányítható

Az új okostelevíziót a Microsoft Kinectjéhez hasonlóan már távirányító nélkül, egyszerű kézmozdulatokkal is lehet kapcsolgatni. Ehhez a tévébe épített kamerával egy vonalba kell emelnie a nézőnek kézfejét, amely ebben a pozícióban egy kurzorként jelenik meg a képernyőn. Kattintani vagy fájlokat kijelölni a kézfej ökölbe szorításával lehet a tévén, így elvileg akár a heverőről való böngészésre is allkalmas lenne. A funkció azonban első benyomásaink szerint még nem túl kiforrott: a beépített algoritmus elég lassan képes felismerni, hogy az előtte ülő ember kézi irányításra készül, és a mozgás lekövetése is akadozik: ráadásul nem is túl kényelmes a levegőben tartani a kezet a menüben való barangolás teljes ideje alatt.

Felismeri a nézőt a tévé

Külső eszközök segítségével viszont már jól lehet internetezni az új Samsung okostévéken: ezekre már szabványos USB-s, illetve bluetoothos billentyűzeteket is csatlakoztatni lehet. A drágább modellekhez ez alapból jár is, és a laptopokéhoz hasonló érintőfelület helyettesíti rajta az egeret.

Az okostévék további újdonsága az arcfelismerő rendszer, amely segítségével a készülék kamerája a felhasználó arcát felismerve saját felhasználói fiókjába jelentkezteti be automatikusan: így a televízió menüjében saját Facebook-fiókja és levelei, könyvjelzői jelennek meg. Ez a funkció akkor működik gördülékenyen, ha optimálisak a fényviszonyok és a kamera képébe nem lóg be más ember, viszont ha a célszemélyen kívül mások is ülnek a tévé előtt, akkor összezavarodik a felismerőrendszer és nem lesz sikeres a bejelentkeztetés.

Nem kell új tévé az erősebb hardver miatt

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, az új termékcsalád technikai paraméterei is meghaladják az eddig forgalomba kerül okostévékét. A csúcskategóriás modelleket már kétmagos processzorok kerültek, amik lehetővé teszik, hogy egyszerre több alkalmazás is fusson a tévéken szaggatás és lassulásmentesen. Az igazán nagy előrelépés viszont az, hogy ezeket a készülékeket már nem csak szoftverek, hanem hardverek szintjén is bővíthetik a felhasználók: persze a tévék képernyőpaneljét nem lehet utólag cserélni, de a hardveres bővítés lehetősége új funkciók használatát teszi majd lehetővé a tévéken. Hogy ezek pontosan mit lesznek, azt még nem tudni, mert az első bővítés csak jövőre fog megjelenni a mai még modernnek számító készülékekhez.