Elutasították a mobilszolgáltatók fellebbezését

Vágólapra másolva!
Másodfokon is helybenhagyta a negyedik, állami tulajdonú magyar mobilszolgáltató megjelenését biztosító frekvenciaárverés eredményét a hírközlési hatóság. A már piacon lévő cégeket negyedik mobiltársasággal való együttműködésre kötelezik, de a döntést a Fővárosi Törvényszéknél megtámadhatják.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) még január végén jelentette be, hogy a Magyar Posta Zrt., a MFB Invest Zrt. és a Magyar Villamos Művek Zrt. által alapított állami tulajdonú konzorcium nyerte az új mobilszolgáltatás indítására alkalmas rádiófrekvencia-sáv használatának jogosultságát.

A már piacon lévő szolgáltatók - a Magyar Telekom és a Vodafone - fellebbezett az árverési eljárás ellen: a mobilcégek azt tartották problémásnak, hogy a negyedik belépő egy állami cég lesz, amellyel az NMHH előírásai szerint a meglévő társaságoknak meg kell osztaniuk hálózataik kapacitását belföldi roamingszolgáltatás formájában, tehát díjfizetés ellenében. A Telenor fellebbezését teljes egészében üzleti titoknak minősítette - áll az NMHH közleményében.

A hírközlési hatóság elutasította a mobilszolgáltatók panaszait, és másodfokon is jóváhagyta az állami tulajdonú negyedik mobilcég indulásának lehetőségét. Bár a másodfokú határozattal a frekvenciatender jogerőre emelkedett, de a feleket további jogorvoslati jog illeti meg: a másodfokú döntést keresettel támadhatják meg 30 napon belül a Fővárosi Törvényszéknél.
A három meglévő szolgáltató közül a Magyar Telekom hétfőn bejelentette, hogy a jogerőre emelkedett határozat felülvizsgálatával kapcsolatban bírósághoz fordul.


Az [origo] Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.