Tüntetés alatt automatikusan kerül a magyar navigációs szoftver

Egérút,szoftver, dugó figyelő
Vágólapra másolva!
Az EgérÚt nevű ingyenes navigációs szoftver dugók, útlezárások esetén perceken belül reagál, és elkerülő utat javasol. A magyar fejlesztésű szoftver főképp a kisebb településeken nyújthat jobb tájékozódási lehetőséget az autósoknak, mint a hasonló programok.
Vágólapra másolva!

Bár a Google tavaly nyáron Magyarországon is elindította webes térképén alapuló ingyenes navigációs szolgáltatását, a magyar EgérÚt szoftver készítői szerint fejlesztésük versenyképes az amerikai óriáscég termékével, mivel a hazai utakról teljesebb, 240 ezer kilométer úthálózatot lefedő adatbázisuk van, és dugófigyelőjük is rendkívül gyorsan tud reagálni a váratlan eseményekre. Így a szoftver kis tévedéssel meg tudja mondani felhasználóinak, hogy hány perc múlva érnek úti céljukhoz.

A jövő az ingyenes navigációé

Az EgérÚt ingyenes, a felhasználók csak a mobilinternetet fizetik, de Molnár Miklós, a fejlesztő cég ügyvezetője szerint ezt nagyon takarékosan használja az alkalmazás: a térképrészletek, útvonalak és egyéb adatok letöltése havonta átlagosan ötven-száz megabájt forgalmat generál az okostelefonok használóinak. Mivel a szoftver mindig előre letölti az útvonalhoz tartozó térkép egy részét - ehhez a 3G-nél lassabb Edge-lefedettség is elegendő -, kisebb szakadásokat áthidal, de mobilinternettel lefedetlen utakon használata akadozhat.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Kis utcákban és falvakban jobbak a Google-nál

A cégvezető szerint az EgérÚt magyarországi térképadatbázisa nagyobb lefedettséget biztosít a Google-énál, a különbség főként a kisebb települések és külterületi utak esetén érzékelhető, amelyek esetében a magyar szoftver térképén részletesebb úthálózattal rendelkezik. Molnár az [origo]-nak elmondta, hogy szoftverük azt is lehetővé teszi, hogy ne csak nagy forgalmú utak, hanem kis utcák forgalmi viszonyait is jelezzék.

Az EgérÚt használatakor ugyanis - a Google navigációjához hasonlóan - a felhasználók saját haladásukról is információt közvetítenek a cég szerverei felé: a fejlesztők szerint ezek teljesen anonimizált adatok, a felhasználóknak regisztrálniuk sem kell a program használatához, mindössze egy véletlenszerű számsorral azonosítja őket a felhőalapú rendszer. Időnként reklámok is megjelennek a szoftverben, de ezek kizárólag álló helyzetben - például piros lámpánál - bukkannak fel, indításra automatikusan eltűnnek, hogy ne zavarják meg a sofőrt a vezetésben.

Futóverseny, tüntetés esetén automatikusan kerül

A forgalmi adatokat nem csupán az aktív felhasználóktól nyeri a rendszer - hétközben a csúcsforgalomban a cég saját statisztikái szerint a fővárosban ötven-száz autós használja az EgérUtat -, hanem egy partnercégtől is érkeznek információk a lezárásokról és dugókról, valamint egy operátor is képes manuális módon megadni ideiglenes lezárásokat és egyéb változásokat.

Ennek köszönhetően az EgérÚttal például meg tudták oldani azt, hogy amikor az Andrássy utat egy felvonulás miatt lezárták, akkor a rendszer szinte valós időben képes volt követni azt, hogy éppen melyik keresztutca járható, és melyik van még lezárva, de például a rakpartok esetleges lezárására is néhány perces késleltetéssel tudnak reagálni.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Az EgérÚt jelenlegi komoly hiányossága, hogy nem találhatóak benne érdekes pontok, tehát egy áruházhoz vagy étteremhez kizárólag városnév, utcanév és házszám megadása, vagy a térkép megfelelő pontjának kézzel történő kijelölése után képes elnavigálni a felhasználót. A fejlesztők szerint hamarosan egy közel százezer pontot tartalmazó adatbázis lesz elérhető a programból.

A vörös színezés átverés lenne

Ezen kívül az EgérÚt mögött álló számítógépes rendszer statisztikai algoritmusokat is használ a várható forgalom prognosztizálására, így akkor is meg tudja határozni a forgalom várható hatását, ha az adott úton napok óta nem járt a rendszer valamelyik felhasználója. Az [origo] kérdésére Molnár Miklós elmondta, hogy azért nem alkalmaznak a Google Navigációhoz hasonlóan színes indikátorokat az aktuális forgalom jelzésére, mivel ez sok esetben téves információkat mutatna, hiszen sokszor a keresőóriás szolgáltatásában is jól lehet haladni egy egyébként zsúfoltként feltüntetett úton.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

IPhone-ra és windowsos mobilokra is érkezik

Az EgérÚt jelenleg csak Google Android 2.1 vagy újabb szoftvert használó okostelefonokra érhető el, de béta verzió már létezik a Windows Phone 7-es kiadásokból is, a készítők szerint már ezek megjelenésére is csak heteket kell várni, és hamarosan az iPhone-os verzió is elérhető lesz. A szolgáltatás legnagyobb konkurense az [origo]-n korábban már bemutatott Waze, de az leginkább nagyvárosok gyakran járt utcáin használható jól, kisebb településeken nem.

Mivel a Google navigációja nem érhető el sem iPhone-ra, sem pedig windowsos készülékekre, az EgérÚt válik e platformokon népszerű ingyenes navigációs szolgáltatássá (egyedül a Nokia okostelefonjaihoz jár ingyenes navigációs program).

Alternatív megoldások ingyenes navigációhoz és dugófigyeléshez

EgérÚt

Google NavigációWazeJitti
PlatformokAndroid, (iOS, WP7 hamarosan)AndroidAndroid, iOS, BlueBerry, NokiaWinMob 6.5, iOS
Előnyökkiemelkedő hazai térképlefedettségnagyon kényelmes, profi kivitelű kliens, takarékos mobilnethasználat, jelzi a zsúfolt útvonalakatnagyvárosokban jól használható navigációra, dugófigyelő funkciójának hatékonysága itthon gyengewifin is letölthető a térkép indulás előtt
Hátrányokmég nem tud POI-kat kezelni, a térképen nem jelzi a dugókatcsak Androidra érhető el, vidéki lefedettsége nem tökéletesvidéken gyenge térképrészletesség, csak a használók által bejárt utakat ismeria túl sok információ miatt áttekinthetetlen a felülete
HonlapEgérútGoogleWazeJitti