Robotokkal dolgoztat az Amazon

Vágólapra másolva!
A legnagyobb internetes áruház ezer robotot vásárol, hogy hatékonyabbá tegye raktárai működését. Egyelőre nem tudni, hány embert fognak elküldeni.
Vágólapra másolva!

Ezer robotot vásárol az Amazon internetes áruház, hogy a jövőben hatákonyabban működtesse raktárait - olvasható a Techland Time technológiai portálon. A beruházás 775 millió dollárba kerül a cégnek, amelyik a webáruházak körében szinte utolsóként lép a robotizálás útjára, már több vetélytársa használ ugyanilyen rendszert.

A Kiva System nevű robotstruktúra az Amazon hatvankilenc raktárának működését teszi hatékonyabbá. Azt egyelőre nem közölték, hogy ez mennyi emberi erőforrás elbocsátását jelenti. A fenti videón látható, hogy a robotok begurulnak a szállítandó polc alá, majd a megadott helyre viszik. Bár sok ilyen szerkezet működik párhuzamosan, nem ütköznek össze, mert pozíciójuk alapján egy központi számítógép úgy irányítja őket, hogy le legyenek súrlódások.

Az Amazon 1995 óta működik az interneten, a világ legnagyobb online áruházának számít, portfólióját kezdetben könyvek és más kulturális termékek alkották, ma viszont már egyre nagyobb szerepet kapnak saját gyártású e-könyvolvasói és okostelefonos fejlesztéssel is foglalkoznak. Világszerte 56 ezer embert foglalkoztatnak, 2011-ben 48 milliárd dollár bevételük volt, ami több mint háromszázszorosa a magyar GDP-nek.