Vágólapra másolva!
A januárban bezárt MegaUpload fájlmegosztó oldal felhasználóit vették célba a kiberbűnözők. A csalók korábbi jogsértésekre hivatkozva próbálnak pénzt szerezni a netezőktől.
Vágólapra másolva!

A kiberbűnözők ismét tanúbizonyságát adták annak, hogy mindent lehet hamisítani az interneten. Az egyik csoport egy nem létező ügyvédi iroda nevében küldözget leveleket az amerikai hatóságok által bezárt MegaUpload fájlmegosztó egykori felhasználóinak. A levelek azzal vádolják a netezőket, hogy jogsértést követtek el, mozifilmeket, sorozatokat vagy zenéket töltöttek le.

A müncheni "Dr. Kroener és társai" néven szignált csaló levél előbb tízezer eurós büntetéssel ijeszti meg a felhasználókat, majd felkínálja, hogy 147 euróért, azaz körülbelül 44 ezer forintért bűnbocsánatot lehet nyerni. A levél rendkívül gondosan van összeállítva: tartalmaz hamis naplófájlokat IP-címekkel és időpontokkal. Az állítólagosan letöltött fájlok listája azonban hiányzik, így az áldozatnak esélye sincs megállapítani, hogy valós jogsértések miatt kapta-e a levelet.

A Torrent Freak fájlcserével foglalkozó hírblog szerint a levelet az apróbb pontatlanságok buktatják le. Tartalmaz elgépeléseket, a fájlmegosztó oldalt pedig peer-to-peer fájlcserélő oldalnak nevezi. Áruló jel az is, hogy a müncheni ügyvédi kamara szerint nincs Dr. Kroener nevű tagjuk. A hamis jogi cég lapját ausztriában regisztrálták, a 147 eurós befizetések pedig egy szlovák céghez futnak be.