Globális hiányt okozhat a kínai iPad-per

Vágólapra másolva!
Nem tudott megegyezni  az Apple az iPad név kínai birtokosával, így folytatódott a raktárkészletek lefoglalása. Ha sokáig húzódik a per, akár világméretű iPad-hiány is lehet a következménye.
Vágólapra másolva!

Leggyorsabban növekvő piacán keveredett védjegyvitába az Apple. A héten több városban lefoglalták az iPad készleteket, mert egy kínai céggel nem sikerült megegyezni a név használatáról. Az árusoknál levő táblagép készleteket a hírek szerint már lefoglalták a hatóságok. A Shenzen Proview megpróbál import és exporttilalmat kérni a népszerű táblagépre. Amennyiben ez sikerül a cégnek, úgy világméretű hiánycikk is lehet majd a Kínában összeszerelt iPadből.

Az iPad védjegy kínai tulajdonosa a Shenzen Proview nevű cég, amelynek tajvani leányvállalatával ugyan megegyezett az Apple, a kínai jogokat azonban a cég értelmezése szerint nem vásárolta meg az Apple. Az iPad gyártója a kínai bíróság elé vitte az ügyet, az azonban a Shenzen Proview-nak adott igazat. A cég kérte a hatóságokat, hogy a jelenlegi négy város mellett további negyven helyen kezdjék meg az iPad készletek lefoglalását.

Az Apple fel tud mutatni olyan ítéletet is, amely mellette szól. Egy tavalyi hongkongi per során a bíró úgy ítélte, hogy a tajvani és a shenzeni Proview azonos cég, vezetője megegyezik, így a tajvanival kötött szerződés a másik vállalatra is érvényes. Különösen kínossá az teszi az ügyet az Apple számára, hogy közel Magyarország méretű 8-10 milliós lélekszámú régiós központokban kezdték meg a lefoglalásokat, ahol komoly kereslet van a cég termékei irány.