Nem kötelezhetők kalózszűrésre a közösségi oldalak

Vágólapra másolva!
Az Európai Bíróság döntése szerint nem lehet a közösségi oldalakat működtető cégeket arra kötelezni, hogy olyan szűrőmegoldásokat alakítsanak ki, amelyek blokkolják a felhasználók által belinkelt illegális tartalmak, például filmek vagy zenék elérhetőségét.
Vágólapra másolva!

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint az Európai Bíróság csütörtökön hozta meg ítéletét egy belga jogvédő szervezet, a Sabam, és egy helyi közösségi oldal, a Netlog jogvitájában. A Sabam még 2009-ben perelte be a Netlog céget, és jogi úton azt kívánta elérni, hogy a közösségi oldal szűrje ki azokat a felhasználók által kiküldött bejegyzéseket, amelyek jogsértő tartalmakra mutató hivatkozásokat tartalmaznak.

Az évek óta zajló pereskedés az Európai Unió legfelsőbb igazságszolgáltatási szervén zárult, amely a közösségi oldal számára kedvező ítéletet hozott. Ez alapján nem lehet arra kötelezni a közösségi oldalakat, hogy maguk végezzék el felhasználóik által írt szerzőijog-sértő tartalmak szűrését, mivel ez indokolatlan mértékű anyagi terhet róna az ilyen szolgáltatások üzemeltetőire - mondta ki a luxembourgi bíróság.

Az Európai Bíróság döntése szerint egy ilyen szűrőrendszer rendkívül drága, bonyolult számítógépes rendszer, ráadásul a felhasználók bejegyzéseinek elemzése sértheti a felhasználók személyiségi jogait. Az Európai Bíróság tavaly egy másik ügyben is a Sabam számára hátrányos ítéletet hozott: akkor a jogvédő szervezet egy belga internetszolgáltatót, a Belgacomot akart arra kötelezni, hogy az blokkolja felhasználói elől az illegális tartalmakat kínáló oldalakat, de ezt a kérelmet a bíróság elutasította.