Nem akarnak közösködni a szolgáltatók a negyedik mobilcéggel

LTE hálózatépítés mobilinternet T-mobil
Vágólapra másolva!
Mindhárom már piacon lévő mobilszolgáltató megfellebbezte a hírközlési hatóság azon döntését, amelynek értelmében állami cégek konzorciuma lehet a negyedik hazai mobilcég, amelynek indulását versenytársainak belföldi roamingszolgáltatás biztosításával kell segítenie.
Vágólapra másolva!

Megfellebbezte a három, már piacon lévő mobilszolgáltató, a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone azt a döntést, amelyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hozott a 900 megahertzes rádiófrekvencia árverésével kapcsolatban. A fellebbezésekben a már piacon lévő szolgáltatók azt tartják problémásnak, hogy az árverési eljárásban állami cég -a Magyar Posta Zrt.-Magyar Villamosművek Zrt.-MFB Invest Zrt. konzorciuma - részt vehetett.

Emellett a már szolgáltató mobilcégek az NMHH azon előírását is vitatják, amely értelmében kötelező lenne az új belépő számára belföldi roamingszolgáltatást nyújtaniuk arra az időre, amíg a negyedik mobilszolgáltató nem építi ki saját mobilhálózatát Magyarországon. Az NMHH korábban közölte, hogy a frekvenciaárverés elsődleges célja egy negyedik mobilszolgáltató megjelenésének a lehetővé tétele, ezáltal a verseny növelése volt.

A beérkezett fellebbezések alapján másodfokú eljárás indul, amelynek során 45 napon belül kell döntést hoznia a hírközlési hatóságnak. Ha az NMHH elutasítja a panaszokat, és jóváhagyja korábbi döntését, az új, negyedik mobilszolgáltató leghamarabb áprilisban kezdheti el építeni saját mobilhálózatát. A frekvenciapályázatban foglaltak alapján az állami cégek konzorciumának Pest Hungária körúton belül eső részét, és Buda belvárosi részét már le kell fednie saját hálózatával az idei év végéig, 2014-től pedig minden harmincezer főnél nagyobb lélekszámú városban kötelező lesz lefedettséget biztosítania a cégnek.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt., amely egyúttal a T-Mobile tulajdonosa is.