Itthon nem lehet letölteni az androidos Chrome-ot

Vágólapra másolva!
Számítógépes elődjének minden jó tulajdonságát magával hozta az androidos Chrome böngősző, viszont a legújabb operációs rendszer kell hozzá és a Flasht sem támogatja.
Vágólapra másolva!

Kedden jelentette be blogján a Google, hogy elérhető a Chrome for Android Beta, azaz a népszerű PC-s böngésző okostelefonos verziója. A Chrome 2008-ban jelent meg és rekordsebességgel az egyik legkedveltebb böngészővé vált, eddig azonban csak számítógépeken lehetett használni. A Wikimedia adatai szerint 2011-ben már az internetezők 20 százaléka használta, ezzel nem sokkal maradt le a 23 százalékot elérő Firefoxtól és a 34 százalékkal vezető Internet Explorertől.

Az Chrome okostelefonra fejlesztett bétaverziója nagyjából ugyanazt tudja, mint számítógépes elődje. A leggyakrabban használt oldalakat ikonok formájában a böngésző kezdőlapjára helyezi, gyorsan és egyszerűen navigálható, és az omniboxnak nevezett keresőablak is többfunkciós: weblapokat, előzményeket, csillagozott találatokat és nagyjából bármit megjelenít a Google-ből. A megszokottakon kívül talán legizgalmasabb tulajdonsága, hogy egy húzással lehet lépegetni a megnyitott weblapok között, ez pedig nagyban megkönnyíti az internetezést az okostelefonokon.

Táblagépekre termett az új Google böngésző

Szerettük volna kipróbálni, viszont az alkalmazás még nem érhető el Magyarországon. Az Android Marketen 5-ből 4,3 pontot kapott egyelőre, a fórumon pedig azt írják, hogy bétaverziónak jó, de még sok munka van vele. A hozzászólók olyan hiányosságokra hívják fel a figyelmet, mint hogy az alkalmazás nem támogat Flash-t, nem lehet weblaponként beállítani, hogy a felhasználó engedélyezi-e a Java plugin használatát vagy sem, viszont egyöntetű vélemény, hogy minden telefonos riválisánál gyorsabb.

Mivel bétaverzió, nyilván idővel ki fogják javítani a jelzett hibákat, viszont egy ponton valószínűleg már nem fog változni, mégpedig, hogy legalább 4.0-ás androidos rendszer kell a telepítéshez. Az átlagos okostelefon az Android 2.3-as rendszert futtatja, jellemzően csak a tableteken van újabb operációs rendszer, emiatt az androidos Chrome-ot elég kevesen fogják tudni használni.