Lehagyták az okostelefonok a PC-ket

Vágólapra másolva!
A tavalyi év folyamán világszerte már jóval több okostelefont adtak el a gyártók, mint notebookot, netbookot, asztali gépet  és táblagépeket együttvéve - derül ki egy friss elemzésből.
Vágólapra másolva!

A Canalys nevű piackutató cég adatai szerint 2011-ben összesen mintegy 487,7 millió darab okostelefon talált gazdára, míg asztali és hordozható számítógépből csupán 414,6 millió darab talált gazdára. Ezek a statisztikai adatok a technológia történelmi változását jelzik előre: vagyis azt, hogy az emberek többsége a jövőben már nem az íróasztala mellől fogja használni az internetet.

A számítógépek közül egyébként tavaly a hagyományos noteszgépek voltak a legnépszerűbbek, ezekből 209,6 millió darabot adtak el, de az asztali PC-k is a második helyén állnak 112,4 millió darabos eladásokkal. A viszonylag olcsó, de kis teljesítményű netbookok kihalni látszanak, ezekből tavaly már csak 29,4 millió darab fogyott a Canalys számai szerint, míg táblagépekből 63,2 millió darab fogyott ugyanezen idő alatt.

A PC World amerikai technológiai magazin szerint a Motorola mobiltelefonokat gyártó részlegének elnök-vezérigazgatója korábban úgy nyilatkozott, hogy szerinte az okostelefonok végül teljesen ki fogják váltani a hagyományos számítógépeket.

Ehhez persze a számítási teljesítmény növelése mellett a vezérlést megkönnyítő megoldások kifejlesztésére is szükség van, de a beszédfelismerés és mozgásérzékelés fejletté válását követően a hagyományos billentyűzet feleslegessé válhat a későbbi jövőben. A trend valódiságát az is jól jelzi, hogy a Qualcomm cég várhatóan még idén piacra dobja 2,5 gigahertzen működő okostelefonos lapkáját, a karácsony előtt piacra dobott óriásképernyős telefon, a Samsung Galaxy Note képernyőjének felbontása pedig gyakorltilag megegyezik egy laptopéval.