Három év után sem törlődött a fotó a Facebookról

Visszeélés a Facebookkal, reklámdömping Facebook.hun
Vágólapra másolva!
Nem működik még tökéletesen a Facebook képtörlő mechanizmusa, derítette ki az Ars Technica amerikai technológiai hírportál, amelynek vizsgálatai szerint egyes törölt képek három évvel később is elérhetőek a cég szerverein rejtett módban.
Vágólapra másolva!

Az Ars Technicának a Facebook beismerte, hogy egyes régebbi rendszerei esetében előfordulhat, hogy a felhasználók által töröltnek jelölt képek fizikailag nem törlődnek azonnal, csupán rejtett állapotba kerülnek. Ez azt jelenti, hogy bár a felhasználó albumaiban nem jelennek meg, ha valaki korábban lementette a képekre mutató teljes linket, annak birtokában bármikor újra előhívhatja a fotókat. A hírportálnak tudomása van egy olyan esetről, amelynek során egy, a felhasználó által kitörölt fotó még három évvel később is elérhető maradt az eredeti linkjén.

A világ legnépszerűbb közösségi oldala a hírportálnak elismerte, hogy a régi rendszerekre feltöltött képek esetében előfordulhat, hogy az eltávolított fotók akár évekig sem kerülnek fizikailag törlésre. Ennek az az oka, hogy egy feltöltött fotóból automatikusan több biztonsági másolat készül, a többszörözött példányok törlését pedig a Facebook régi rendszere sokszor nem képes elég gyorsan reagálva eltávolítani.

A Facebook az Ars Technicának úgy nyilatkozott, hogy már folyamatban egy olyan új rendszer fejlesztése, amely képes lesz jóval gyorsabban, negyvenöt napon belül fizikailag is törölni a fotókat a korábbi megoldásnál. Erre a megoldásra egy-két hónapon belül az összes felhasználói fiókot átállítják, és a Facebook nyilatkozatai szerint ezzel a törlési problémák is meg fognak oldódni.