Fizet a Google, ha kémkedhet felhasználói után

google fekete doboz
Vágólapra másolva!
A keresőcég a felhasználók tevékenységének felmérését célzó programot indított: az erre jelentkezőknek a felkeresett oldalakat vizsgáló eszköztárat kell telepítenie a böngészőbe, a bevállalósabbak pedig a cég fekete dobozát is beüzemelhetik otthonukba ajándékkuponokért cserébe.
Vágólapra másolva!

Az Ars Technica amerikai technológiai hírportál értesülései szerint a Google Screenwise néven fogja beindítani a felhasználói szokások vizsgálatára szolgáló saját adatgyűjtő programját. A program hivatalos honlapján szerdán este csak egy regisztrációs felület fogadja a látogatót, amelyen megadhatta e-mail címét, ha érdekli a projektben való részvétel. Csütörtökre az oldalon már egy olyan üzenet fogadta a látogatókat, amely szerint elárasztották a megkeresések a céget, ezért türelmet kérnek minden látogatótól - a regisztrációt pedig ideiglenesen felfüggesztették.

Fizet a Google a megfigyelő eszköztárért

Az oldalon lévő információk szerint az adatgyűjtési projektre bárki jelentkezhet, aki 13 évesnél idősebb, és rendelkezik saját Google-fiókkal. A sikeres jelentkezést a cég öt dollár, vagyis nagyjából ezer forint értékű Amazon ajándékkuponnal honorálja, amelyet a világ legnagyobb internetes áruházában lehet beváltani. A programban eltöltött minden harmadik hónapért újabb öt dolláros virtuális kupont küld ki majd a Google a résztvevőknek.

Száz dollárt lehet kapnak a fekete dobozt beüzemelők

A projekt részeként a Google egyegy Cisco gyártmányú, wifi routerként is funkcionáló, Screenwise Data Collectornak nevezett hálózati eszköz elhelyezését is felkínálta az amerikai Knowledge Networks felhasználói számára. Ez a cég kisebb összegű jutalmakat kínál a hozzá csatlakozó felhasználóknak kérdőívek kitöltésében és egyéb típusú adatgyűjtésekben való részvételért.

Forrás: Google
A fekete doboz megfigyeli az internetezési szokásokat

A teljes internetforgalmat monitorozó berendezést otthonukban beüzemelni hajlandó felhasználók száz dolláros, vagyis mintegy 22 ezer foritnnak megfelelő honoráriumot kapnak a részvételért, ezen felül húsz dollárral jutalmazza a cég részvételüket minden hónapban. Emellett ingyen a birtokukba került egy otthoni wifi-eszköz, amely nagyjából százötven dollárba kerül. Azt egyelőre nem tudni, hogy a fekete doboz elhelyezését csak a Knowledge Network felhasználói, vagy mások is vállalhatják majd.

Harmadik félnek is kiadják az adatokat

Az Ars Technica birtokába jutott dokumentumok szerint azonban nem hagyományos, anonim adatgyűjtésről van szó, hanem a felhasználók beazonosítását is lehetővé tevő adatokat is rögzítenek a fekete dobozok. Ez alól azonban kivételt képeznek a titkosítást használó, https előtaggal megnyitott oldalak, például a Gmail vagy megfelelő biztonsági beállítások esetén a Facebook is.

A böngésző eszköztárat telepítő felhasználókról a céghez kevesebb információ jut el, ezeket ráadásul a cég megkísérli anonimizálni is, bár ennek maradéktalanságára nem vállal garanciát. A részvételi feltételek értelmében ráadásul a keresőcég külső feleknek, kutatási vagy marketingcélra is kiadhatja az adatokat - olvasható az Ars Technica cikkében. A Google a hírportálnak úgy nyilatkozott, hogy a felmérésben való részvétel teljességgel önkéntes, raádásul ha a csatlakozó felhasználók meggondolják magukat, bármikor elhagyhatják a projektet.

Az EU fehér dobozokat használt

Nem csupán a Google vesz igénybe adatgyűjtési szolgáltatásokat: az Európai Bizottság tavaly bejelentett nagyszabású internetsebesség-felmérési projektjéhez csatlakozó felhasználók otthonában wifi routerként is működő fehér berendezések mérték le a kapcsolat paramétereit - bár ezek a felhasználási szokásokról egyáltalán nem gyűjtöttek információkat.