Egyre többen félnek a mobiljuk nélkül

Vágólapra másolva!
Négy évvel ezelőtt még kevesebben szorongtak, ha nem volt náluk a mobiljuk. A telefon függőséget okozhat, amelyre számtalan árulkodó jel utalhat. Például, ha a felhasználó még a vécén is azt nyomogatja.
Vágólapra másolva!

A OnePoll brit piackutató cég 2012-es felméréses alapján az emberek kétharmada fél és szorog, ha nincs nála a mobiltelefonja - olvasható a Yahoo hírportálján.

A telefonnélküli állapotban történő szorongást magyarosítva nomofóbiának mondhatjuk, ami az angol No Mobile Phone Phobia mozaikkifejezésből eredeztethető. Nem újkeletű a jelenség és a kifejezés sem, négy évvel ezelőtt ugyanez a cég már végzett egy nomofóbiát firtató kutatást. 2008-ban ugyanennyi megkérdezettnél csak 53 százalékos volt a mobiljuk nélkül félők aránya.

Kevésbé félősek az öregek

Nemek szintjén a férfiak 70 százaléka, a nőknek pedig 61 százaléka beszélt olyan tünetekről, amelyek alapján elmondható róluk, hogy nomofóbiások. A kutatás során az is kiderült, hogy jóval több férfinek van két telefonja és a nőkhöz képest jelentős többségük hordja magánál mindkettőt, hogy egy pillanatra se essen ki a kommunikációból, ha eltűnne az egyik. Mindent egybevetve, az ezer fő 41 százalékának van két mobilkészüléke.

Generációk szitjén is különbség mutatkozott a nomofóbia tekintetében. Míg az 55 év felettiek kevesebb mint fele fél, ha nincs nála a mobilja, addig a 18 és 24 év közti korosztályban már 77 százalékos aránnyal találkozhatunk.

Telefonok bűvöletében

Forrás: AFP

A nomofóbia komplex dolog, ugyanúgy, ahogy a mobilokat sem csak telefonálásra és sms-küldésre használják az emberek. Az okoskészülékek korában a telefontól való függést számtalan apró dolog jelezheti - derült ki a Digital Trends technológiai portál gyűjtése nyomán.

Árulkodó jel, amikor már 30 különböző alkalmazás van a telefonon és a felhasználó mindegyiket használja. Bár sok appot töltenek az emberek, általában két hét után megunják, feleslegesnek találják és legfontosabbak kivételével letörlik azokat a készülékekről. A Digital Trends szerint az is a függőség jele, ha havi 100 dollár fölött van a telefonszámla azért, mert na júzer naponta tölt le fizetős appokat.

A legkomolyobb jel, ami azt mutatja, hogy valaki teljesen ráfüggött a telefonjára, amikor még a fürdőszobában, vécén is böngészik, levelezik, csetel vagy épp játszik. Ennek következménye, hogy esténként a lefekvés előtti rituáli része a telefon maximális feltöltése.

Túl az emberiségen

Az emberek telefonjaik iránti ragaszkodása, függősége globális statisztikákban is megmutatkozik. A hálózati berendezéseket gyártó amerikai Cisco cég legfrissebb elemzéséből az a prognózis rajzolódik ki, hogy 2016-ra több - mintegy tízmilliárd darab - mobiltelefon lesz használatban, mint ahány ember él a Földön - olvasható a BBC brit közszolgálati média hírportálján.

A cég prognózisa szerint 2016-ra a mobilhasználók 60 százaléka (3 milliárd ember) a gigabájtosok klubjába fog tartozni, tehát a havi telefonos adatforgalma meghaladja majd az egy gigabájtot. Világszinten jelenleg 150 megabájt adatforgalmat bonyolít le egy átlagos telefonhasználó.