Elcsaklizták az iPad nevet az Apple-től Kínában

Vágólapra másolva!
Lefoglalták az Apple-kereskedőknél található összes iPadet egy észak-kínai városban, miután egy kínai vállalat az iPad név elbitorlásával vádolta meg a kaliforniai céget. További húsz városban várhatók hasonló lefoglalások.
Vágólapra másolva!

Problémákkal szembesülhet az Apple a leggyorsabban növekvő piacán, Kínában. A Shenzen Proview cég kérésésre a hatóságok elkezdték lefoglalni az Apple márkakereskedőknél levő iPad készleteket. A cég azt állítja, hogy az 2001-ben bejegyezttette Kínában az iPad nevet. Az Apple a névhasználat jogát megvásárolta a cég tajvani leányvállalatától, a Proview Taipeitől, az anyacég szerint azonban a név kínai használata továbbra is a tulajdonában van.

Az Associated Press hírügynökség csak egy gazdasági ügyekkel foglalkozó rendőrt tudott megszólaltatni, aki szerint a Pekingtől délkeletre található Shijiazhuangban az összes bevásárlóközpont és szupermarket polcairól lekerültek az Apple táblagépei. Az Apple szóvivője nem nyilatkozott az ügyben.

Egy éve tart a pereskedés

Az Apple 2011-ben pert indított a Shenzen Proview ellen az iPad név bitorlása miatt, ám a bíróság a kínai cégnek adott igazat. Az ítélet szerint a shenzeni céget nem köti a leányvállalatával kötött szerződés, amely szerint az Apple közel 55 ezer dollárért megvette a márkanevet.


Hamis üzletekkel is meggyűlt már az Apple baja Kínában

A kínai cég 2012 januárjában indított pert az Apple ellen védjegybitorlás miatt, ennek eredményeként foglalták le az iPad készleteket. A Shenzen Proview arra kérte a hatóságokat, hogy semmisítsék meg a cég védjegyét használó marketinganyagokat húsz városban. Az Apple-nek Sanghajban és Pekingben vannak szalonjai, ám több városban üzemelnek márkakereskedők.