Egyre több az internetes jogsértés

Vágólapra másolva!
A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) statisztikái szerint az utóbbi három évben jelentősen emelkedett az internetes visszaélésekkel kapcsolatos bejelentések száma Magyarországon.
Vágólapra másolva!

A BRFK legfrissebb statisztikái szerint az elmúlt három évben fokozatosabb nőtt az online visszaélésekre vonatkozó lakossági bejelentések száma. Tavaly 63 százalékkal emelkedett 2009-hez képest az ilyen esetek számra , ez 21 százalékos növekedést jelent a 2010-hez képest.

A rendőrség adatai szerint az internetes esetekkel kapcsolatos bejelentéseknek csupán egyharmada vonatkozik olyan esetekre, amely sért valamilyen hatályos jogszabályt, a legsúlyosabb esetek közé bankártyával való visszaéléseket sorolják. Ugyanakkor a fennmaradó esetek jelentős része is megvalósulhat nem bűncselekménynek minősülő jogsértés, például ha valakinek a személyiségi jogait sértik meg fotójának engedély nélküli közlésével. Ilyen esetekben a rendőrség magyar és külföldi közösségi oldalak üzemeltetőitől kéri ezek eltávolítását.

Az online bűncselekménynél a rendőrség a btk alapján az alábbi eseteket különbözteti meg a nyomozás során: rendszer elleni támadások, internetes csalások, adathalászat, szerzői joggal kapcsolatos bűncselekmények, egyéb feltörések, zaklatások, bankkártyás visszaélések és pedofília.

A rendőrséggel együttműködő, biztonsági szoftvereket fejlesztő Symantec cég adatai szerint tavaly közel 900 ezer felnőtt esett áldozatul valamilyen számítógépes bűncselekménynek, amely 7 milliárd forint pénzbeli, és 14 milliárd forint időbeli veszteséget okozott az áldozatoknak - jelentette be a cég a BRFK-val közösen tartott sajtótájékoztatón.