Az Európai Parlament elnöke is bírálta az ACTA-t

Vágólapra másolva!
Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke sem tartja a jelenlegi formájában megfelelőnek a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodást, más néven ACTA-t, amelyet leginkább azért ért számos kritika, mert bírálói szerint bevezetése az internetezők szabadságát sértené.
Vágólapra másolva!

Schulz a német ARD televízió egyik műsorában úgy nyilatkozott, hogy jelenlegi formájában nem találja megfelelőnek az ACTA-t - adta hírül a BBC brit közszolgálati médium . A támogatói között egyebek mellett az Egyesült Államokat tudó nemzetközi egyezményt 22 európai uniós tagállam, köztük Magyarország is aláírta néhány héttel ezelőtt, de még sem hazánk, sem pedig az Európai Unió nem ratifikálta az abban foglaltakat, ezért rendelkezései nem léptek életbe.

Nem elég kiegyensúlyozottak a jogok

Martin Schulz szerint az ACTA-ban jelenleg nem egyenrangúan kap helyett a szerzői jog és a személyes szabadságjogok védelme. A fizikailag létező termékek, például ruhák vagy gyógyszerek mellett az interneten elérhető digitális tartalmak illegális másolását célzó egyezmény elfogadásáról az Európai Parlament várhatóan június folyamán dönt majd.

Az elmúlt hétvégén világszerte több száz városban tartottak tiltakozást az ACTA ellen, Budapesten is egy-két ezer ember vonult fel a szombati tüntetésen. A kedvezőtlen negatív visszhang hatására több ország, többek közt Lengyelország, Németország, Szlovákia és Csehország is felfüggesztette az egyezmény ratifikálását.

A támogatók szerint nem hozna változást az ACTA

Az egyezmény aláírása kapcsán a magyar Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH, korábban Szabadalmi Hivatal) is olyan közleményt adott ki, amelyek szerint annnak bevezetése semmilyen következménnyel nem bír majd a hazai internetezők életében, mivel a jelenleg érvényes jogszabályok mindenben megfelelnek az ACTA-ban foglalt vállalásoknak.