Az EU is kivizsgálná a Google új szabályzatát

Vágólapra másolva!
Az EU-s adatvédelmi biztosok felülvizsgálata miatt késhet a Google új adatvédelmi szabályzatának életbe lépése Európában. Egyelőre nem tudni, hogy a francia hatóság által vezetett vizsgálat meddig fog tartani - adta hírül a Reuters hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Hatvan szolgáltatásának eltérő adatvédelmi szabályzatát próbálja meg egy, mindenre kiterjedő adathalmazzá összeolvasztani a Google. A tervezet már elérhető az interneten, az átállást viszont megnehezítheti, hogy az Európai Unió adatvédelmi szakértői a dokumentum hosszas vizsgálatára rendezkedtek be. Az unió tagországainak adatvédelmi biztosait tömörítő 29-es munkacsoport ragaszkodik ahhoz, hogy behatóan átvizsgálják a leegyszerűsített Google szabályzatot. A keresőóriás azt szeretné, hogy március elsejével az összes szolgáltatására az új szabályzat legyen érvényes.

"A szolgáltatások széles köre és népszerűsége miatt az adatvédelmi szabályzat változása a legtöbb vagy az összes EU-s országban élők tömegeit érinti" - írta Larry Page-nek, a Google vezérigazgatójának a 29-es munkacsoport vezetője. A szakemberek azt akarják ellenőrizni, hogy a felhasználók adatai ugyanolyan biztonságban lesznek-e, mint a megelőző időben. A vizsgálatot a francia adatvédelmi hivatal fogja vezetni. A biztosok munkacsoportja arra kéri a Google-t, hogy az adatvédelmi szabályzat lecserélését ne folytassa addig, amíg a vizsgálat véget nem ér. Viviane Reading, az adatvédelemért felelős európai biztos üdvözölte a 29-es munkacsoport kezdeményezését.

A Google-t meglepetésként érte a munkacsoport kérése. "Hetekkel az új adatvédelmi szabályzat bejelentése előtt tájékoztattuk a munkacsoport tagjait. Egyikük sem adott hangot aggodalmának a szabályzattal kapcsolatban, de természetesen szívesen tárgyalunk bármely adatvédelmi hivatallal, amelynek kétségei vannak" - nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Al Verney, a Google brüsszeli szóvivője.

A Google az egyszerűség és az átláthatóság jegyében készítette el az adatvédelmi szabályzatát. "Nyolcvanöt százalékkal rövidebb szövegben magyarázzuk el az adatvédelmi vállalásainkat" - írta Pablo Chavez, a Google szabályozásért felelős igazgatója. A cégnek nem kötelessége megvárnia a 29-es csoport döntését, ám eddig a Google mindig együttműködött az európai hatóságokkal.