Tíz évet kaphat a kolozsvári NASA-hacker

Vágólapra másolva!
Vádat emeltek Amerikában a kolozsvári NASA-hacker ellen. A Romániában három év szabadságvesztésre ítélt Butyka Róbert további tíz évnyi börtönt kaphat, ha az Egyesült Államokban is bűnösnek találják.
Vágólapra másolva!

Az amerikai ügyészség szerint Butyka huszonöt klímakutatással és időjárás előrejelzéssel foglalkozó NASA gépbe tört be, amelyek az ügynökség pasadenai telephelyén üzemeltek. A hacker tevékenysége miatt az Atmospheric Infrared Sounder Program két hónapig állt, amíg a kártevőket le nem irtották a számítógépekről, és helyre nem állították az adatokat.

A hackelési ügyben érintett NASA laboratórium szóvivője nem árulta el, hogy milyen mélyre jutott a hacker a rendszerükbe. Azt azonban megerősítette, hogy Butyka nem férhetett hozzá az űrben keringő Atmospheric Infrared Sounder berendezéshez, amely adatokat gyűjt és azokat visszasugározza a földi bázisnak. A hackertámadás a becslések szerint félmillió dollárnyi kárt okozott a tudományos központnak. Ha elítélik, Butyka tíz éves börtönbüntetést kaphat az Egyesült Államokban.

Butykát 2011. novemberében tartóztatta le a romániai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyosztály (DIICOT) több informatikai bűncselekmény elkövetésének gyanújával. Az ügyészek szerint a férfi 2010-ben illetéktelenül behatolt a NASA szervereire, adatokat lopott, és veszélyeztette a rendszer működését. A romániai bíróság a három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a hackert.