Sms-ek olvasgatásával vádolják a Facebookot

Vágólapra másolva!
A felhasználók smseinek olvasásával vádolta meg a Facebookot a Sunday Times brit hetilap. A leleplezést a közösségi oldal mobilos kliense által telepítéskor kért adathasználati engedélyekre alapozta a lap.
Vágólapra másolva!

A felhasználók sms üzeneteinek olvasásával vádolta meg a Sunday Times brit hetilap a Facebookot, illetve a közösségi oldal által kiadott androidos alkalmazást. A lap arra is rámutatott, hogy számos alkalmazás kér engedély telepítés előtt, hogy beleolvashasson a felhasználó üzeneteibe, ránézhessen a címjegyzékére. Még olyan programok is ragaszkodnak ehhez a joghoz, amelyek sem az ismerőslistával sem az üzenetekkel nincs dolga. "A Facebooktól és Appletől kezdve egészen kis, egyszemélyes cégekig terjed azoknak a köre, akik hozzáférhetnek a felhasználó személyes adataihoz, amikor az elfogadja telepítéskor a felhasználási feltételeket" - írta az újság.

A célkeresztbe került Facebook európai kommunikációs vezetője, Iain Mackenzie hamisnak és szenzációhajhásznak minősítette vasárnapi facebookos jegyzetében a cikket. "Együttműködtünk a Sunday Times-szal, hogy elmagyarázhassuk miért kér sms írási és olvasási jogot az androidos kliensünk" - írja a kommunikációs vezető, hozzátéve, hogy a mobilos Facebookot használók többségénél nincs élesítve az smses funkció. A gyűjtött adatokat a közösségi oldal egy későbbi, mobil üzenetetn alapuló funkció bevezetéséhez kívánja felhasználni. MacKenzie szerint a Times cikke nevetséges kísérlet volt egy kémkedő nagy cégekről szóló sztori felfújásására.

A Sunday Times cikkéhez kapcsolt szavazógép szerint a felhasználók hetven százaléka el se olvassa, hogy milyen adatokhoz kér hozzáférést a telepíteni kívánt alkalmazás. Az ügyről szóló ZDNet cikk szerint a Google szoftverboltjából naponta törlik azokat az appokat, amelyek kártevőt tartalmaznak. A hozzáférések ellenőrzésére azonban nincs olyan szoros kritériumrendszere a cégnek, mint az Apple-nek. A boltban így lehetnek olyan szoftverek, amelyeknek egyetlen célja a felhasználó adatainak megszerzése.