Rövidesen a Google-é lesz a Motorola mobilrészlege

Vágólapra másolva!
Megkapta az engedélyt a Google a Motorola mobilrészlegének felvásárlására. A keresőóriás terveit több hatóság is aggályosnak találta, mégis engedélyezték.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság és az Amerikai Igazságügyi Hivatal trösztellenes bizottsága szabályosnak találta a Google felvásárlási terveit a Motorola mobilrészege iránt - olvasható a BBC brit közszolgálati médium internetes portálján. Bár formálisan mindkét bizottság elfogadta a készülő üzletet, komoly aggályoknak is hangot adtak.

A Google 12,5 milliárd dollárért vásárolná meg a Motorola Mobility-t, az 1928-ban alapított informatikai és híradástechnikai cég mobilkészülékeket gyártó részlegét. Az amerikai Motorola elsősorban telefonjairól híres, de a félvezetőkön át a műholdvevő készülékekig mindent gyárt. A mobilrészleg megszerzésével a keresőcég házon belül tudná az egyik legnagyobb Android operációs rendszert használó hardvergyártót.

Forrás: [origo]

Hatósági körökben az adott okot az aggodalomra, hogy a Motorola Mobility 17 ezer bejegyzett szabadalmat birtokol, amelyek jogszerűtlen használatával indokolatlan piaci előnyre tehetne szert a Google. Formálisan azonban nem találtak törvénybe ütköző dolgokat a hatóságok, így azzal a kitétellel engedtek zöld utat az üzletnek, hogy "a jövőben nagyon oda fognak figyelni a Google mobilos fejlesztéseire". A jövőről egyébként is csak feltételes módban beszélhetünk, mert a kínai, tajvani és az izraeli szerveknek is engedélyezni kell az akvizíciót.

Don Harrison, a Google alelnöke blogbejegyzésben próbálta megnyugtatni a hatóságok kétkedőit. Szerinte az egyesülés nem hogy veszélyeztetné és fenyegetné a versenyt, hanem épp ellenkezőleg, jobb teljesítményre fogja sarkallni a riválisokat. Az alelnök érvelése szerint a Google és a Motorola összeolvasával részükről felgyorsulhat az innováció, amit a többiek is követni akarnak majd. Harrison szerint nem csak a piac, hanem a fogyasztók is jól járhatnak az üzlet létrejöttével, hiszen az emberek "csodálatos felhasználói élményhez kerülhetnek majd közelebb".

Egy hónappal ezelőtt az Európai Bizottság azt vizsgálta, hogy a Samsung Electronics nem használta-e a szabadalmi portfólióját a piaci verseny illegális manipulálására. Az Apple pedig beperelte a Google-t, mert előbbi szerint több dolgot is tőlük lopott a keresőóirás a legújabb, Ice Cream Sandwich kódnéven futó androidos operációs rendszerébe.