Vallásként ismerték el a fájlcserélést

Vágólapra másolva!
Egy svéd filozófiahallgató a hatóságok többszöri elutasítását követően végül hivatalosan is megalapíthatta a digitális fájlok másolásában hívő vallását.
Vágólapra másolva!

A Kopimista Misszionárius Egyházat (svédül Kopimistsamfundet) az illegális letöltésekkel foglalkozó TorrentFreak blog beszámolója szerint már 2010-ben meg akarta alapítani egy Isak Gerson nevű svéd filozófia szakos egyetemista, de a hatóságok korábban több alkalommal is megtagadták, hogy az internetes fájlcserélést népszerűsítő szervezetet hivatalos vallásként ismerjék el.

Bár a szervezetet különböző helyi szerzőijog-védő szervezetek is támadták, karácsony előtt az illetékes svéd hatóság hivatalos vallásként jegyezte be a kopimistákat. A frissen megalakult vallás hívői a honlapjukon lévő tájékoztató szerint abban hisznek, hogy a tartalmak másolása minden ember alapvető joga, hasonlóan az információk terjesztéséhez, amelyet nem lehet korlátozni világi törvényekkel.

A kopimisták emellett a remixkultúra támogatói is, és hivatalos vallássá válásuktól azt remélik, hogy az segít majd eloszlatni az illegális letöltésekkel kapcsolatos negatív érzeteket. A vallást megalapító Gerson a TorrentFreaknek úgy nyilatkozott, hogy reményei szerint sokan csatlakoznak majd a kopimistákhoz, és ha nyilvánosan nem is, de legalább családjuk előtt bevallják, hogy a digitális másolás korlátlanságban hívő vallással vállalnak közösségét. A vallás jelenleg háromezer támogatóval rendelkezik, hivatalos regisztrációját követően várhatóan tagsága is bővülni fog.

Gerson azt szeretné elérni, hogy a másolásról és remixelésről ne az jusson elsőként az emberek eszébe, hogy azért börtönbe lehet kerülni. Bár a jogosulatlan másolást a svéd törvények továbbra sem engedélyezik, a kopimista alapító reményei szerint kezdeményezésének céljai bekerülhetnek majd a jövőben megszülető törvényekbe.