Hogyan tároljuk biztonságosan adatainkat 2012-ben?

Biztonsági mentés, fájlmásolás, adatbiztonság
Vágólapra másolva!
Az adatok mentését, az automatikus biztonsági mentés beállítását és a nyaralás óta a merevlemezen pihenő fotók feldolgozását javasoljuk az év első napjaiban. Ha ezek megvannak, biztosan nem vész el egy fontos emlék vagy dokumentum sem.
Vágólapra másolva!

2011 menthetetlenül véget ért, a digitális fényképezőgépek kártyáin ott vannak a szilveszterkor keletkezett, nyolcvan évre titkosítandó fotók. Az új év első hete, hétvégéje tökéletes időpont az óév során készített fotók átválogatásához, galériákba rendezéséhez és feltöltéséhez. Ha pedig a képek feldolgozása készen van, jó ötlet beállítani a fontos adatokról készült biztonsági mentést is.

Nincs szükség mind az ötezer fotóra

A digitális technológiának köszönhetően nem kell amiatt aggódni, hogy nyaralás közben kifogy a film a fényképezőgépből. Cserébe számos olyan kép is készül, ami életlen, bemozdult, vagy más okok miatt sikerületlen. Ezeket akár már a készítés pillanatában le lehetne törölni, de a felhasználók többsége lelkiismeretesen hazaviszi őket, és lementi a számítógépére.

Forrás: [origo]
Szelektálni és feltölteni is segít a Picasa kliensszoftvere

Azt javasoljuk, hogy a téli nagytakarítást ezeknek a fotóknak a szelektálásával kezdjék. Ehhez mindössze egy gyors képnézegető - például az IrfanView - és óriási elszántság szükséges. Egy nyaralásról biztosan nem készül háromezer jó fotó, és egy családi parti sem érdemel kétszáz képet, viszont egy jól megválogatott galériát bármikor szívesen végignéz az ember. A harminc-negyven képet még a rokonokkal és barátokkal is meg lehet nézetni.

A felhőből nem vesznek el kedvenc fotói

A feladat legnehezebb része a szelekció, ha ez kész van, a fotók online galériába töltése már apróság. Archiváláshoz a Google által üzemeltetett Picasát ajánljuk, amihez alapból is jár egy gigabájt tárhely, évi öt dollárból pedig további húsz gigabájtot lehet hozzá vásárolni. A Picasa kliens segít a PC-n albumokba rendezni a fotókat, amelyeket egy kattintással fel lehet tölteni a Google számítási felhőjébe. Aki nem szeretné a Google-ra bízni a képeit, az az évi 25 dollárba kerülő Flickr-t választhatja, amelyhez szintén vannak a képek feltöltését megkönnyítő programok.

A feltöltés megkezdése előtt még a programok beállításait kell átfutni. A Picasában alapértelmezett 1600 pixel széles nézet elég nagy, ha csak a barátainknak akarjuk megmutatni a képeket, viszont archiváláshoz kevés. Az Eszközök > Beálltások > Webalbumok alatt azonban be lehet állítani, hogy teljes méretben töltse fel a Google-hoz a képeket a kliens. Így nemcsak képmegosztónak, de biztonsági mentésnek is jó a szolgáltatás.

A dokumentumoknak is a felhőben a helyük

Nehezebb jó helyet találni a mindennapi dokumentumoknak, megőrzésre szánt információknak. A számítógép merevlemeze egy tárolási helynek jó, azonban az igazán fontos adatoknak - például az ABEV fájljainak, saját írásoknak - keresni kell egy második tárhelyet is. Amíg ezeknek az adatoknak a mérete nem haladja meg a két gigabájtot, könnyű helyet találni nekik. A Dropbox és a Spideroak két-két gigabájtot ad ingyen, a Box.com nevű szolgáltatás pedig öt gigabájtos online tárelyet ad fizetés nélkül. A Microsoft SkyDrive nevű szolgáltatásában pedig huszonöt gigabájttal kezd minden felhasználó, igaz a Microsoft fenntartja a jogot, hogy korlátozza az egy hónapban feltölthető fájlok számát.

Forrás: [origo]
Automatikusan szinkronizálja a fontos adatokat a Dropbox

Az ingyenes tárhelyek helyett fizetős megoldásra vágyó felhasználóra is komoly választék vár. A legtöbb ingyenes tárhely kínál havi két-háromezer forintért prémiumcsomagokat, illetve ennyi pénzért a Jungledisk nevű, az Amazon számítási felhőjét használó backupszolgáltatást is igénybe lehet venni.

Mindig válogatni kell

A biztonsági mentésre kiszemelt tárhely megtalálása után ismét válogatni kell. Azok a dokumentumok élveznek előnyt, amelyek a merevlemez halála vagy a gép ellopása esetén véglegesen elvesznének. Az internetről letöltött, bármikor beszerezhető tartalmaknak nem kell annyira a hely, mint a saját írásoknak, a gyerek számítógépen írt fogalmazásainak, digitalizált egyetemi jegyzeteknek vagy az évről évre számítógépen készített adóbevallásnak. Ezeknek a mérete, különösen, ha a fotók külön tárhelyre kerülnek, valószínűleg nem fogja meghaladni még az egy gigabájtot sem.

A felhasználó feladata akkor ér véget, amikor a számítógép elkezdi a fájlok feltöltését. Azt még ellenőrizni kell, hogy sikeres volt-e a mentés, ám a gondolatok ekkor már elkalandozhatnak az új év felé.