Rongálással vádolja az ingyentérkép a Google-t

Vágólapra másolva!
Digitális vandalizmussal vádolta meg az ingyenes világtérképet készítő Open Street Map a Google-t. A projekt hivatalos blogján közölte, hogy a keresőóriáshoz köthető indiai IP-címekről töröltek utcákat és zagyváltak össze lényeges adatokat.
Vágólapra másolva!

"Az előzetes vizsgálatok azt mutatják, hogy a Google indiai webcímeiről érkező felhasználók módosították és megrongálták az Open Street Map (OSM) adatait. Olyan finom változtatásokat hajtottak végre, mint például az egyirányú utcák irányának megváltoztatása" - közölte január 16-án hivatalos blogján a szabad felhasználású térképet gyártó Open Street Map. A nyilatkozatot az OSM igazgatótanácsának egyik tagja, a projekt egyik rendszergazdája és Steve Coast, a projekt alapítója írta alá.

A Google-nek ez a második nagy térképhez kötődő botránya a hónapban. Korábban a Mocality nevű kenyai vállalat vette észre, hogy sárga oldalak jellegű, helyi szolgáltatásokat listázó katalógusuk tagjait egyesével hívogatták végig ismeretlenek a Google-re hivatkozva. A Mocality rossz hírét keltő telefonhívások a Google hirdetési megoldásait ajánlották az üzletek tulajdonosainak figyelmébe. A Read Write Web internetes üzlettel foglalkozó blog szerint a Mocality-ügyben és az Open Street Map elleni vandalizmusban részt vevő IP-címek megegyeznek.

Forrás: [origo]
Magyarországról pontos térkép van az Open Street Mapen

Túllihegheti a vezetés a vandalizmust

A helyzetet bonyolítja, hogy a Google-től eredeztethető vandalizmus súlyosságában az Open Street Map tagjai sem értenek egyet. Tom Hughes, a térképek módosítását felfedező OSM-rendszergazda szerint a projekt vezetése túllihegi az eseményt. A rendszergazda szerint az OSM vezetése által kiadott nyilatkozat vállalati támadásnak akarja láttatni a rongálást, miközben csupán arról van szó, hogy két felhasználó szándékosan vagy véletlenül hibás adatokat vitt fel a térképre. A Google szóvivője a Read Write Webnek azt nyilatkozta, hogy a cég kivizsgálja az Open Street Map által felhozott vádakat.

A felhasználók, gépjárműflották és térképészeti céget GPS naplófájljait összegyűjtő, majd ebből szabadon felhasználható térképet készítő csapat hét éve dolgozik világtérkéképén. A kezdeményezésnek nagy lökést adott, hogy a GPS nyomvonal mentésére szolgáló készülékek ára nagyon lecsökkent az elmúlt években. Ezek segítségével az igazán lelkes felhasználók utcafelderítő sétákat is tudtak szervezni azokra a helyekre, ahonnan nem volt elég adat. Az OSM térképére számos szolgáltatás épít, sőt még olyan megoldások is vannak, amelyekkel offline navigációs eszközökre lehet rámásolni az ingyenes atlaszt.