Márciustól szokásainkat is kiismeri a Google

Chrome böngésző, Google
Vágólapra másolva!
Márciustól összeköti a felhasználóiról a különböző szolgáltatásaiban felgyűlő adatokat a Google, ezáltal fel tudja térképezni az internetezők legintimebb szokásait is. A keresőcég szerint ez a Gmail, a YouTube és társaik hatékonyabb működésének elérése érdekében történik.
Vágólapra másolva!

A Google hivatalos blogján jelentette be, hogy márciustól az interneten elérhető összes szolgáltatásra közös, egységes adatkezelési irányelveket alkalmaz majd, míg eddig a YouTube videomegosztó, a Gmail levelező vagy a cég keresőjének használói minden esetben egyedi feltételeket fogadtak el a szolgáltatások használata során.

A gmailes levelezésünk hatással lesz a keresésre is

Az egységesítésre a Google szerint azért van szükség, mert az internetre specializálódott jogászokon kívül valószínűleg senki sem hajlandó végigolvasni több tucat oldalnyi jogi szöveget - érvel a keresőcég. Nem csupán az irányelveit változtatja meg márciustól a cég, ekkortól az általa működtetett szolgáltatások mindegyike rálát majd a felhasználó ízlésére és szokásaira.

A Gmail-levelezésben előforduló szavak alapján például a Google képes lesz észlelni, ha felhasználója mondjuk biológus, aki gyakran folytat eszmecserét a jaguárokról. Ebben az esetben ha ugyanez a felhasználó a Google-on vagy a YouTube-on rákeres a jaguár kifejezésre, akkor eleve nem az azonos nevű járművel, hanem a vadállattal kapcsolatos találatok kerülnek majd előre.

A térkép tudni fogja, hova kell odaérnünk

Az adatok összekötésével az is megoldható lesz, hogy hogy a telefon vagy a számítógép optimális időben figyelmeztessen egy találkozásra, figyelembe véve, hogy az adott felhasználó autóval vagy tömegközlekedéssel szokott-e útnak indulni, a cég térképszolgáltatása pedig az aktuális dugóviszonyokat is figyelembe tudja venni a várható menetidő meghatározásához. Egy ilyen megoldással az is megoldható, hogy a naptár ne csak a szokásos módon, mondjuk egy órával a találkozó előtt csipogtassa meg a felhasználó telefonját, hanem ha észleli, hogy dugó van a városban, akkor automatikusan előbb riassza az embert. Az adatök összekötése a cég szolgáltatásainak használataiba épített szókiegészítő funkciók hatékonyságát is növeli majd: a Gmailből a cég ismerni fogja barátaink nevét, így azokat be sem kell majd végig gépelni például egy fotóalbum használatakor.

Milyen adatokat tud összekötni a felhasználóiról a Google? A már említett naptárbejegyzések mellett például a tartózkodási helyet, a kapcsolatok listáját (az ismerősök munkahelyei, otthonai automatikusan megjelenhetnek a térképen), illetve a levelezés vagy a chatelésben előforduló szavak alapján akár a felhasználói szokásokat is. A keresőcég kiemelte, hogy a jövőben sem fogja a felhasználók szexuális beállítottságával, vallásával vagy származásával vagy egészségügyi állapotával kapcsolatos információkat kombinálni semmilyen egyéb adattal.

Kilépéssel lehet megakadályozni az adatgyűjtést

Ezeket az adatokat az e sorok írásakor hatályos adatvédelmi irányelvek értelmében nem kombinálhatja semmilyen módon a cég, ezért kellett a Google-nek megváltoztatnia saját szabályzatát, de erről e-mailben és a honlapon megjelenő üzenetekben is tájékoztatni fogja felhasználóit.

A változtatások bejelentését követően több szakértő is kritizálta a Google-t azért, hogy a szolgáltatásaiban lévő adatok összekötését nem választható szolgáltatásként vezeti be, hanem márciustól automatikusan aktiválja a Google-fiókkal rendelkező felhasználóknál. A keresőcég ezeket a vádakat azzal utasította el, hogy nem kötelező minden szolgáltatását belépve használni: ha például valaki olyan egyedi témákra keres rá a YouTube-on vagy a weben, amelyeket nem akar összefüggésbe hozni saját magával, ezek lefuttatása idejére ki kell jelentkeznie a fiókjából, és anonim felhasználóként használni az oldalakat.

A társaság szerint ezen kívül a Dataliberation.org honlapon elérhető segédletek felhasználásával a felhasználók bármely Google-szolgáltatással begyűjtött adatot letölthetnek saját számítógépeikre, és ha szükséges, törölhetik is a Google szervereiről azokat bármikor.