Letaszíthatja trónjáról a Nokiát a Samsung

Vágólapra másolva!
A Samsung elnök-vezérigazgatója szerint cége az idén letaszítja a Nokiát a mobiltelefonok piacán tizennégy éve birtokolt vezető pozíciójáról, és még idén a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártójává válik.
Vágólapra másolva!

A Reuters hírügynökség szerint Csoi Gi-csung, a Samsung elnök-vezérigazgatója a Las Vegas-i CES elektronikai kiállításon beszélt hétfőn. Gi-csung azt reméli, hogy a dél-koreai gyártó az idén már több telefont fog eladni a finn Nokiánál, amely tizennégy éve uralja a világ mobilpiacát. A Samsung vezetője azért ilyen optimista, mert vállalata a tavalyi év harmadik negyedévében az okostelefonok piacán már képes volt megszerezni a piacvezető helyet az eladott készülékek száma alapján. Ebben a szegmensben a Nokia egyelőre gyengén teljesít, az Apple és az androidos mobilokat gyártó cégek - így a Samsung is - viszont rengeteg készüléket adnak el.

A Nokia 1998 óta piacvezető a mobiltelefon-készülékek piacán, amelyet korábban az amerikai Motorola uralt. A finn cég pozíciója 2007-ben kezdett meginogni, amikor az Apple bemutatta az első iPhone-t. Az okostelefonok terén a cég azóta sem volt képes komoly sikereket elérni, de a hagyományos mobiltelefonok eladása terén eddig még az első helyen állt a világpiacon.

Szakértői becslések szerint a Samsung tavaly mintegy 320 millió darab mobiltelefont adott el világszerte, míg a Nokia 418 millió darabot, az idénre azonban az eladott készülékek darabszáma közti különbség minimálisra csökkenhet. Ugyanakkor elemzők a Reutersnek úgy nyilatkoztak, hogy a nyugat-európai piacon az idén megtoppanhat az okostelefonok forgalma, és az eladások jelentős része a fejlődő országokban zajlik majd, ahol az egyszerű készülékek iránt is nagy a kereslet - ez pedig a Nokia számára előnyös helyzetet teremthet.