Lefoglalták a legnagyobb fájlmegosztó oldalt

Vágólapra másolva!
Az amerikai hatóságok leállították a Megauploadot, a világ egyik legnagyobb fájlmegosztó oldalát. A cég hivatalosan internetes tárhelyszolgáltatást működtet, rendszerein azonban nagy számban terjesztik zenék és filmek illegális kópiáit, ezért a társaság vezetőit szerzőijog-sértéssel vádolják - adta hírül az Associated Press hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Az amerikai hatóságok vádjai szerint ötszázmillió dollárnyi kárt okoztak az oldalon megosztott filmek, zenék és egyéb fájlok jogtulajdonosainak a Megaupload működtetői. Az amerikai igazságügyminisztérium közleménye szerint a céget vezető Kim Dotcomot és három társát Új-Zélandon tartóztatták le a hatóságok az Egyesült Államok kérésére. A jogsértésekben való közreműködéssel két további személyt vádolnak, akik egyelőre szabadlábon vannak.

Forrás: [origo]


A fájlok többsége legális forrásból származott az üzemeltetők szerint

Az Associated Press híre szerint weboldal elérhetetlenné válása előtt még megjelent egy nyilatkozat a fájlmegosztón, amely szerint "groteszk módon túlzóak" azok az állítások, amelyek szerint a Megauploadot nagyfokú szerzői jogsértésre használták volna. "Állítjuk, hogy a Mega internetforgalmának nagy része legitim, a [szolgáltatás] fenn fog maradni" - állt a szövegben. A Megaupload még segítséget is ajánlott pimaszul a tartalomiparnak, ha az utóbbi részesülni kíván a fájlmegosztó népszerűségéből.

A cégvezető szerint nem követtek el jogsértéseket

Kim Dotcom korábban azt nyilatkozta a fájlcserével kapcsolatos hírekkel foglalkozó TorrentFreak nevű, az illegális letöltések jelenségével foglalkozó hírblognak, hogy a cégnek nincs félnivalója, hiszen a Digital Millenium Copyright Act (DMCA) törvényben leírt értesítési és eltávolítási eljárás miatt védve vannak. A törvény szerint a jogtulajdonosok kérhetik a beleegyezésünk nélkül megosztott védelem alatt álló tartalmak törlését a tárhelyszolgáltatóktól - amennyiben azok eleget tesznek a kérésnek, úgy nem felelős a jogsértésért.

Az oldal bezáratását eredményező vádiratot a kelet-virginiai bíróságon adták be, mert ennek hatáskörébe tartozott az Ashburnben található szerverközpont, ahol a Megaupload is bérelt gépeket. A Megaupload hivatalosan egy internetes tárhelyszolgáltatás volt, amelyre bárki feltölthetett gyakorlatilag bármilyen jellegű tartalmat, és azt mások számára hozzáférhetővé tehette. Ez a működési modell azonban egyben azt is eredményezte, hogy filmek, zenék, tévéműsorok és szoftverek illegális kópiáit is előszeretettel terjesztették a cég szolgáltatásait használva internetes kalózok. A Megauploadnak több forrásból is volt bevétele: a gyorsabb hozzáférésre vágyó felhasználók gyorsabb letöltést biztosító prémium előfizetést válthattak az oldalhoz, emellett a lapon reklámok is jelentek meg. Az Associated Press szerint Kim Dotcomnak, aki a cég alapítója és innovációs vezetője is volt 2010-ben 42 millió dollár, vagyis mintegy tízmilliárd forint bevételt termelt a szolgáltatás.

Nem mindenki utálta, voltak támogatói is

Bár a tartalomiparban működő cégek általában ellenséget láttak a MegaUploadban, több híresség és zenész is támogatta: fájlmegosztó oldal 2011. december kilencedikén jelentette meg a The Mega Song című dalt, amiben Kanye West, Snoop Dogg, Alicia Keys és will.i.am valott arról, hogy ha fájlokat kell küldeniük, ők is a Megauploadhoz fordulnak. A dal nem sokáig volt fent a YouTube-on, mert a Universal Music levetette a videomegosztóról szerzői jogsértésre hivatkozva. A szolgáltatás víruskampányát nem tudta megállítani a kiadó, a jelenleg elérhető verziót több mint 11 millióan tekintették meg.

Will.i.am is a Megauploaddal küldött fájlokat a dal tanulsága szerint

A fájlmegosztó oldal elleni vádiratot egy nappal azután adták ki, hogy az amerikai internetes ipar nagyjai elsötétítéssel tiltakoztak a szenátus szavazása előtt álló Protect IP Act és a képviselőházban tárgyalt párja a Stop Online Piracy Act ellen. A tiltakozásban részt vett a Google, a Reddit közösségi hírmegosztó oldal, a Craigslist apróhirdetési portál és több kisebb szolgáltatás is.

Pénzmosásért is elítélhetik a működtetőket

A TorrentFreak blog az amerikai igazságügyi tárcára hivatkozva arról is beszámolt, hogy ha a MegaUpload üzemeltetőit a bíróság bűnösnek találja a szájton elkövetett tömeges jogsértésekben, akkor ezért öt év börtönbüntetést is kaphatnak. Ha azonban a pénzmosás vádjait is megalapozottnak találja a bíróság, azért húsz év szabadságvesztés is kiróható.