Jobban fognak látni a sötétben a jövő mobilkamerái

Vágólapra másolva!
Fehér pixelek hozzáadásával javítaná mobiltelefonba szerelt kameráinak teljesítményét a Sony. Az új szenzorok az év végén vagy 2013 elején jelenhetnek meg a mobilokban - adta hírül a BBC online kiadása. 
Vágólapra másolva!

A hagyományos szenzorok kék, zöld és vörös fényre érzékeny pixelei mellett fehér fényre érzékeny pontokkal bővíti új szenzorát a Sony. Az ötlet nem teljesen új, a jelenleg csődbe menetellel küzdő Kodak 2007-ben szabadalmaztatott hasonló eljárást. A fehér pixelekkel világosabb képeket és sötétben jobban működő szenzorokat gyárthat a Sony.

Az új fajta érzékelővel szerelt mobilokkal jobb bulifotókat lehet majd készíteni, kevéssé lesznek elmosódottak az éjszakai vagy a rossz fényviszonyok között elkattintott fotók. A több fényt befogadó szenzor előny ez is, hogy ritkábban kell az akkumulátort gyorsan lemerítő vakut használni.

Forrás: Sony
Részletesebb és kontrasztosabb az új szenzorral készített fotó

"Jó hír ez a készülékgyártóknak, javíthatnak a telefonjukba épített fényképezőgépen, és olyan fényképezőgépet adhatnak a vásárlóik kezében, amik jobban teljesítenek rossz fényviszonyok között" - mondta Brian Blau, a Gartner tanácsadócég kutatási vezetője. Blau szerint az új alkatrésznek hála a felhasználóknak kevesebbet kell majd gondolkodniuk, hogyan készítsenek jó képet.

A szenzorba épített, a fehér fényre érzékeny pixelek semmit sem tudnak kezdeni a színinformációkkal. Az általuk szolgáltatott adatokkal számolva mégis megnő a kép dinamikatartománya, az árnyékok sötétebbek, a világos foltok világosabbak lesznek. Már a Kodak is látta, hogy ez a trükk nem csak a hagyományos fényképezőgépeken tud segíteni, szabadalmában a cég kiemeli az okostelefonokban való felhasználhatóságot.